Как да се храним, ако работим на смени?

Нормалното работно време е от 9 до 18 часа. Има обаче хора, чиито професии изискват да работят на смени. Те трябва да внимават какво ядат през нощта, за да не вредят на здравето си. Наскоро учените установиха, че работещите на смени не бива да ядат богати на желязо храни през нощта, защото това нарушава функционирането на биологичния часовник, пише в. „Daily mail“. През деня храни като месо, спанак, ядки, сушени плодове и кафяв ориз са съвсем безвредни.

Биологичният часовник регулира съня, бодърстването и храносмилането. Тези функции активират процеси в човешкото тяло, които оказват влияние на освобождаването на хормони за метаболизма и други дейности. Мозъкът е главният биологичен часовник, който се грижи всички останали да работят в синхрон. Той се ръководи от светлината и ни казва да се събудим сутрин и да спим, когато е тъмно.

YouTube

Нощните смени нарушават този цикъл и затова хората на такъв режим са застрашени поведе от развитието на диабет тип 2, рак и затлъстяване.

Според учените богатите на желязо храни нарушават работата на биологичния часовник в черния дроб, който поддържа постоянно нивото на кръвната захар и така осигурява достатъчно енергия на клетките. Обикновено той поддържа едно ниво на кръвната захар през нощта и го покачва рязко преди събуждане. През нощните смени желязото води до преработване на черния дроб и може да предизвика ненормално високо ниво на кръвната захар, което може да доведе до редица заболявания като инсулт, затлъстяване и диабет.

След редица направени експерименти специалистите установили, че желязото от храната увеличава в клетките концентрацията на хем – съединението в хемоглобина, което пренася кислорода. Когато хемът се свърже с протеина на биологичния часовник, неговата активност се увеличава и се засилва дейността по контролиране на кръвната захар на черния дроб.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе