Делегация от Разград се споразумя за обмяна на кадри в социалната сфера с Витенберге

На 22 ноември кметът на Витенберге – д-р Оливър Херман посрещна в кметството на града делегация от побратимения град Разград. Заедно с кмета на Разград д-р Валентин Василев част от делегацията бяха също Галина Георгиева – заместник-кмет на Община Разград, Янка Георгиева – директор на Социалния патронаж в Разград и председател на ПК за социална политика в Общинския съвет, Ралица Янкова – директор на Центъра за настаняване на деца и младежи с увреждания и преводачът на делегацията д-р Димитър Петков от Регионален исторически музей-Разград. Поканата отправена от германския колега бе свързана с посещение на делегация от Витенберге в Разград през 2017 година и уговорка за обмяна на опит в социалната сфера на двете страни.

YouTube

Той използва възможността да покани кметът на Витенберге, д-р Оливър Херман да посети Разград през следващата година.

Ден по-рано, на 21 ноември делегацията от Разград посети Центърът за технологии и занаяти – Пригниц. Тук, Кристиаян Фенске – директор на Центъра, разговаря с българската делегация и отговори на въпроси, поставени от нея. Гостите от Разград имаха възможност да надникнат в производствената база на Аустротерм ООД – австрийска фирма, занимаваща се с производството на изолационен материал и да проведат разговор с търговския и с производствения директор на австрийското предприятие, ситуирано в индустриалната зона „Север“ на гр. Витенберге. В хода на разговорите бе отправено предложение за посещение в Разград на ръководството на фирмата с оглед запознаване с икономическата ситуация в общината и за инвестиране в нея в хода на политиката за разширяване на производството на Аустротерм ООД.

Нещо, което направи силно впечатление на гостите от Разград, бе градският център – „Къщата на поколенията“ във Витенберге, която те посетиха след разговорите си с ръководството на Аустрогруп ООД. За делегацията представляваше интерес концепцията на тази Къща, обединяваща и предлагаща различни социални услуги под един покрив. Двете страни стигнаха до споразумение за обучение на кадри в социалната сфера от Разград във Витенберге, като обучението трябва да има практическа насоченост и да обхваща хора от всички нива в социалната дейност.

Партньорството между Витенберге и Разград съществува вече 15 години.   Ще припомним, че през това лято по договорка на ръководството на двете страни 12 деца от група „Хорце“ участваха в празник във Витенберге, като разноските бяха за сметка на двете общински администрации.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе