Колко ще струва Брекзит на Великобритания

Излизането на Великобритания от Европейския съюз, ако стане според условията на предлаганото споразумение, ще доведе до свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 4 процента до 2030 година, което се равнява на загуба от 100 млрд. бр. лири годишно за националната икономика, информира БТА.

Това се равнява също така на загуба от 1090 бр. лири за всеки жител на страната, информира в. „Индипендънт“, позовавайки се на Националния институт за икономически и социални изследвания (NIESR).
Основните ни изводи показват, че ако предложеното споразумение за Брекзит бъде изпълнено по такъв начин, че Великобритания напусне митническия съюз и единния пазар на ЕС през 2021 година, то към 2030 г. БВП ще се свие с 4 процента спрямо нивото, на което би бил, ако Великобритания остане в ЕС, се посочва в изследването.

YouTube

Експерти уточняват, че причините за този резултат ще бъдат основно препятствия в сферата на услугите, които ще направят този сектор на икономиката по-слабо привлекателен и в крайна сметка ще доведат до свиване на инвестициите от ЕС и намаляване на ефективността на британските работници.

Авторите проучват и варианта за излизане на страната от ЕС без споразумение. За Обединеното кралство този вариант се оказва още по-скъп – БВП би се свил с 5,5 процента или 140 млрд. бр. лири годишно.
През май ръководителят на Банк ъв Ингланд (Bank of England) Марк Карни заяви, че процесът на излизане на страната от Евросъюза е струвал на всяко домакинство около 900 бр. лири (1000 евро).

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе