Жители на Разград получиха бърз достъп до хематолог от Университетски център

Жители на Разград и региона получиха бърз достъп до специалист-хематолог от Университетски център, а при 30% от тях тази среща се оказа решаваща. Това е изводът от кампанията „Попитайте хематолога“, която посети Разград на 20.11. Бяха организирани еднодневни прегледи, извършени от д-р Мерлин Ефраим от Клиниката по хематология на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Пациентите бяха записани предварително от личните си лекари – целта бе да се насочат хора с неуточнени хематологични диагнози, или със съмнения за хематологични заболявания. Хематологичните заболявания са редки, протичат почти без симптоми и е трудно за пациент сам да прецени, че има нужда от подобна консултация. Затова записванията се осъществяваха чрез личните лекари.

„Имаше няколко случая на заболявания, които налагат специализирана диагностика и лечение и тези хора получиха информация как трябва да протече то. Имаше и пациенти, при които не се установиха сериозни проблеми“, обясни д-р Ефраим. Тя добави, че благодари на личните лекари от Разград за точната им преценка – подборът на пациентите е бил изключително точен, което показва, че общопрактикуващите лекари не изключват и хематологичните заболявания при поставянето на диагнозата.

YouTube

Кампанията се организира от Институт за здравно образование и Българско медицинско сдружение по хематология, с подкрепата на водещи университетски хематологични центрове: ВМА, УМБАЛ „Св. Марина Варна“, НСБАЛХЗ София, УМБАЛ „Св. Георги Пловдив“.  Организаторите отправят своите благодарности за съдействието към РЗИ-Разград и  Община Разград.

Още информация за кампанията на сайта на Института за здравно образование.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе