Измама трие Инстаграм профили

Върви от няколко дни нова измама в социалната мрежа Инстаграм.

„Много потребители се оплакват, че са им сменени паролите и придобилият достъп хакер трие профила им. За последните няколко дни три такива случая стигнаха до мен“, каза експертът по киберсигурност Любомир Тулев, предава БНТ.

YouTube

Оказа се, че август месец е имало изтичане на голяма база данни на потребителски имена и пароли именно на хора в Инстаграм в „тъмния интернет“, отбеляза Тулев.

Той призова хората да сменят паролите си в Инстаграм.

Експертът коментира и измамите с криптовалути, като открои, че по принцип този тип валути са доста рискови сами по себе си:

Любомир Тулев, експерт киберсигурност: „Над 2000 криптовалути са известни, една от схемите напоследък е реклама чрез Фейсбук за закупуване на криптовалути от човек и то най-известните. Схемата е известна като „човек по средата“. Хората превеждат пари на рекламиращия, а той действително си купува криптовалути, но за себе си. Криптовалутите крият голям риск. Биткоинът в последните седмици се срина от 5 хиляди и няколко долара до 3700 долара. Това се случва само за една седмица.“

Трябва да се внимава от къде ще се закупят тези валути. Сайтовете трябва да се проверяват дали са легитимни и каква история имат, защото може да са измамни тези платформи.

По време на“черния петък“ е имало случаи на сайтове, които са били създадени с цел открадване на лични данни с цел да бъде направена имотна облага във вреда на техните жертви, обясни още Тулев.

Той разказа и за криптовалута, която само заради посещаване на заразен сайт, би могла да инсталира java код на нашия компютър и така ползвайки нашия браузър и посещавайки други сайтове, компютърът започва да загрява все по-бързо.

Добра антивирусна програма и наблюдения на процесите в компютъра, ще ни помогнат да избегнем такъв проблем или да го преодолеем. По-просто казано – да се следи дали ни „бави“ компютърът и какви сайтове се посещават, добави експертът по киберсигурност.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе