Валежите обхващат цялата страна!

През следващото денонощие под влияние на средиземноморски циклон, преминаващ южно от страната, ще се създаде сложна метеорологична обстановка.

През нощта валежите ще обхванат страната, ще се усилят и на места ще са значителни. До сутринта почти навсякъде в Северна България дъждът ще премине в сняг, с изключение на североизточните райони, където все още ще превалява дъжд при отрицателни температури в приземния слой и ще се образуват поледици и обледеняване на проводници, информира БТА, цитирайки НИМХ-БАН.

YouTube

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за ноември – от север бързо ще се повишава.

Утре в Северна България и високите полета ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. В по-голямата част от Южна България дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг. Ще духа умерен, в Източна България – силен до бурен север-североизточен вятър, и в Добруджа, Лудогорието и по планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват преспи и навявания.Застудяването ще продължи и в по-голямата част от страната температурите ще са с обратен денонощен ход. Сутринта температури ще са минус 2-0 градуса – в Северна България, до 4-8 градуса – в Южна България, а към 14.00 часа: минус 4-минус 2 градуса – в Северна България и по високите полета, до 2-4 градуса – в Горнотракийската низина.

През нощта срещу четвъртък снеговалежите ще продължат, значителни ще са в Южна България и там ще се образува снежна покривка с изключение на крайните югозападни райони. В Северна България снеговалежите ще отслабнат.По Черноморието ще духа силен и бурен северен вятър. Ще има валежи, като по северното крайбрежие дъждът ще премине в сняг. Температурите ще се понижават и към 14.00 часа ще бъдат от минус 2-0 градуса по северното крайбрежие до 6-8 градуса – по южното. Температурата на морската вода е 10-13 градуса. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.Над планините ще е облачно, ще вали сняг. По старопланинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. Ще духа силен вятър от изток-североизток. Ще застудява и на 1200 метра максималната температура ще е около минус 2 градуса, на 2000 метра – около минус 5 градуса.

В четвъртък и петък снеговалежите ще отслабнат, през първия ден ще са главно в Предбалкана и в югоизточната половина от страната, през втория – в Източна България. В югоизточните райони и в Родопите валежите ще са умерени и там ще продължи да се натрупва снежна покривка. По-късно през деня в петък от югозапад облачността ще се разкъса. В четвъртък все още вятърът ще е умерен и силен – с него застудяването ще продължи, в петък – ще отслабва.

Минималните температури в петък в цялата страна ще са отрицателни, предимно между минус 7 и минус 2 градуса, най-ниски в Северна България – до минус 10 градуса. Максимални – между минус 6 и минус 1 градуса, в крайните югозападни райони и на места в Горнотракийската низина – 3-4 градуса над нулата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе