Пилот на самолет заспа и подмина летището

Разследват австралийски пилот, който заспа в кабината и пропусна летището на отдалечен тасманийски остров, на което трябвало да кацне, с почти 50 километра. Той е бил единственият човек на борда по време на инцидента.

Самолетът Piper PA-31 е пътувал от Девънпорт до остров Кинг в Тасмания на рутинен полет на Вортекс Еър – авиокомпания, оператор на чартърни полети, информира NOVA.

YouTube

В изявление на компанията се казва, че това е бил първият полет на пилота след дълга отпуска. Той обаче е бил обявен за годен да лети, след като бил изпитан, бил опитен и преди това е изпълнявал този рутинен курс доста пъти без да е имало никакъв проблем.

На графиката от курса на полета, извършен на 8-ми ноември, се вижда, че самолетът излита от Девънпорт в 6.21 сутринта, но подминава остров Кинг. След като продължава да лети над океана, се връща обратно на курса си и каца на летището в 7.21 сутринта.

Въпреки инцидента, машината продължава да изпълнява планираните полети между Австралия и Тасмания през целия ден.

Агенцията по сигурност на авиацията на Австралия разследва действията на пилота, планира да го разпита и да преразгледа процедурите на авиокомпанията.

Въпреки че няма последствия и повреди по самолета, властите разглеждат инцидента като „сериозен“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе