Родиха се първите генетично модифицирани бебета в света

Две бебета – близнаци се родиха в Китай в резултат на генетична модификация. Бебета са момичета, съобщиха китайски учени. И двете деца са резистентни към ХИВ. Етичните организации реагираха с остра критика, пише Дойче Веле. „Две красиви малки китайски момичета с имена Лулу и Нана дойдоха на бял свят, точно както всички други здрави бебета“, заяви изследователят Хе И Юкуи във видео споделено чрез Youtube.

И при двете бебета в ембрионалния период е бил приеман новия продукт Crispr/Cas9, за да бъдат устойчиви на ХИВ вирус. Учените са получили съгласието за операцията на няколко китайски двойки, от които мъжът е ХИВ-позитивен. Ембрионите са създадени чрез изкуствено осеменяване и ученият е извършил промяна в генетичния материал. Непосредствено след раждането срещу учения беше отправена остра критика. „Това е безотговорно експериментиране с хора“, каза Питър Дъброк, председател на Германския етнически съвет. „Дали е точно така, което Хе твърди или не, в настоящия момент такива експерименти и дори тяхното оповестяване, трябва да бъдат категорично осъдени“, добави той.

YouTube

Несподелено мнение, е че изследванията в тази област все още са много далеч от прилагане при хората, предава БГНЕС. „Придружаващите и последвалите последици са непредвидими и трудни за контролиране. Приемането на ДНК от дадено лице не засяга само него, но потенциално всички негови потомци. И това се случва точно когато Хонконг е домакин на световна научна среща на върха, посветена на отговорното поведение в научните изследвания“, посочва Дъброк. Той настоява глобалната политика да се справи с тази тема възможно най-скоро. „Предвид подобни намерения е необходимо да се мисли за създаването на услуга за контрол, аналогична на Международната организация за атомна енергия“, смята Дъброк.

Източник: Actualno.com

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе