Деца от 4 училища се запознаха с историята на бивша наркозависима

На срещи с бившата наркозависима Светла Иванова и деца, родители, учители, директори на институции бе проведена дискусия за влиянието на наркотиците. Събитията на 29 и 30 ноември бяха организирани от Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно–информационен център към Община Разград. Първата среща откри заместник-кметът на Община Разград Ердинч Хасанов, тя се проведе с директори на училища и институции от Разград.

YouTube

Светла Иванова проведе срещи с ученици в четири разградски училища – ППМГ „Акад.Н.Обрешков“, НПТГ „Шандор Петьофи“, ПГИ „Робер Шуман“ и ПГХТБТ „Мария Кюри“. Разказа за историята си тя започва винаги с думите: „Аз съм бивша наркоманка. 30 години от живота ми са минали под оковите на зависимостта. Бях на 14 години, когато опитах за пръв път. Поводът беше момче. Той беше човекът, който ми казваше колко лошо нещо са наркотиците, дори ми даде книга, която да прочета, а в един момент, на един купон аз го видях дрогиран и той започна да ми обяснява колко е добре, колко гот се чувства и така моят свят се срина… никой не ме е карал, аз сама посегнах и опитах … И така тридесет години, докато не станах на 44 г. и заради мой здравословен проблем се налагаше да издържа една седмица без  да употребявам никакви наркотици, за да бъда включена в програма за лечение на хепатита, който си бях докарала. Трябваше да скалъпя поредната лъжа, че съм „чиста“. Кошмарно беше, но пък абстиненцията ни ми беше непозната, преживявала съм я стотици пъти, оцелява се. Лежах неспособна дори да стигна до тоалетната. От време на време идваше майка ми, притеснена, разтревожена и изплашена от невъзможността да ми помогне. Мина не знам колко време,докато в някакъв момент се появи дъщеря ми, вече на 12 г., седна до мен на леглото и заплака. Каза ми само: „Мамо, не искам да умираш!“. Не знам как се случи, но в този момент се видях през нейните очички. Видях една болна и измъчена жена. Стана ми мъчно за нея, заболя ме душата! Не помня в кой момент и под каква форма ми се появи в съзнанието една огромна книга и аз видях на забавен каданс как се затваря и една черна страница пада от нея.

След почти цяла седмица изкарала на вода един ден се събудих  с огромен прилив на енергия и виждах света по-хубав и по-цветен.Това беше нещо ново за мен. И така започна моят нов живот“.

Това разказа Светла Иванова пред всички, с които се срещна. В училищата срещите минаха с голям интерес, децата задаваха много въпроси, а тя имаше отговор на всеки. Но ако имате интерес може да изгледате нейната история в: YouTube – Открит урок по оцеляване в света на наркотиците в „Ничия земя“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе