Крадат ни колите докато ринем сняг

Апаши искат по 2000 лева откуп, за да ни върнат открадната в снега кола.

Престъпната схема действа на пълни обороти от една седмица, като се прилага за возила, задигнати с ключ или в превод – с включен двигател, пише „Телеграф“.

YouTube

„Само за седмица откакто застудя имаме четири случая на задигнати автомобили с ключ в стартера, докато хората ринат сняг или оставят детето си на градина“, заяви шефът на сектор „Автокражби“ в СДВР Пламен Максимов. По думите му извършителите са наркозависими или дребни крадци, които набелязват обекти в крайните квартали, за да могат да духнат после извън София.

Последният случай на открадната кола на ключ е преди ден. Автовоз пристигнал в кв. „Люлин“, а водачите започнали да свалят возилата едно по едно. Една от колите – „Мазда“, произведена през 2017 година обаче оставили с включен мотор, за да загрява. Докато се въртят край автовоза дори не усетили как бърз крадец се метнал зад волана и духнал.

По оперативни данни апашите крили возилата в провинцията, проучвали на кого са и се свързвали със собствениците до 1-2 дни. Предлагали им да платят 2 бона откуп, за да им върнат колата. „Ако обаче става въпрос за много скъп автомобил, то тарифата е 10% от стойността му“, казват криминалисти.

По-старичките минавали и срещу 1000 лева откуп. По думите им дори модерните коли, които са с пръстово запалване, също не бива да се оставят без надзор, тъй като могат да изминат стотици километри, докато успеят да ги блокират.

„В момента най-потърпевши от кражбите са хората от кварталите „Люлин“ и „Овча купел“. Има обаче и случаи в центъра на града. „Искам най-вече да апелирам към майки, които водят децата си на училище или детска градина – не оставяйте колите включени, дори да сте за 2 минути и да гледате. Гасете автомобила, заключвайте го. Кражбата става за секунди. Докато си купувате вестник или закуска от някоя будка също гасете мотора“, коментира още Максимов. Той предупреди още, че очаква да се завишат и ударите на апашите в околните на столицата села, тъй като хората изкарвали колите си от гаражите, запалвали ги и влизали на топло докато загреят.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе