Ето какво трябва да знаем за евтините стоки в Одрин

„Наскоро влязох в магазинче на Бостанския пазар и видях, че 5 литра екстра върджин зехтин се предлага за 50  турски лири. Понечих да си купя, но собственикът на магазина ми каза: „Това не е за Вас”. И баклава „Антеп“ няма за 15 лири. Това е хранителен терор“. Това твърди шефът на Дружеството за приятелство Турция-Гърция-България, цитиран от 24rodopi.com.

  „Не може да има зехтин за 10 лири. Продават баклава с фъстъци за 15 лири, а килограм фъстъци „Антеп” струват 200 лири. Това е хранителен терор”, казва председателят на Дружеството за приятелство между Турция, Гърция и България Йондер Акдаг. Той говори пред журналисти в Одрин през седмицата, заедно с членовете на Управителния съвет на дружеството.  

YouTube

„Някои търговци в града продават вредни храни на чуждестранни туристи и прилагат прекалено високи цени. През последните месеци градът се е превърнал в центъра на вниманието на туристите, особено от балканските страни, като България и Гърция, поради което е необходимо да се предлагат качествени услуги на туристите, за да има устойчив туризъм“, апелира той.

  Акдаг предупреждава, че някои предприятия в Одрин имат практики, които биха повлияли отрицателно на туризма. „Някои фирми продават фалшиви продукти на прекалено високи цени на чуждестранните ни гости. Също така наблюдаваме, че някои паркинги за автомобили прилагат различни тарифи за чуждестранните граждани. Търговци прилагат произволни практики по обменните курсове. Това поражда безпокойство у нас“, посочва шефът на дружеството, което прави проучвания на проблемите на туристите и работят по разрешаването им.  

Йондер Акдаг добавя още: „Днес, когато отиваме в различни части на Одрин, за съжаление срещаме терор в хранителния сектор. Наскоро влязох в магазинче на Бостанския пазар и видях, че 5 литра екстра върджин зехтин се предлага за 50  турски лири. Понечих да си купя, но собственикът на магазина ми каза: „Това не е за Вас.”. Пак му казах, че искам да купя от този зехтин и че цената е много достъпна. Повтори още веднъж думите: „Не, не! Вие не си купувайте от този!”. Това означава, че се продават различни видове масла с името „зехтин”. Няма как 5 литра зехтин да струват 50 лири. Продават баклава с фъстъци за 15 лири на килограм. Килограм фъстъци „Антеп” струват 200 лири. Това е вид терор в хранителната индустрия. Ти не може да пишеш на етикета на баклавата, че е с фъстъци „Антеп”. Там напиши „тази баклава е с грах”. Ако иска да купи баклава за 15 лири, нека я купи, знаейки съдържанието й. Тези нарушения трябва да бъдат прекратени. Някои търговци обменят валутата по различен от установения за деня курс”.  

Акдаг, който подчертава, че ако тези грешки продължат, туризмът не може да бъде дългосрочен, казва: „Подобни събития бяха преживени и в „Лалели“ в Истанбул с руски туристи, крайният резултат е налице. Всеки трябва да изпълнява задълженията си, иначе след известно време никой няма да посещава нашия град. Нека не ликвидираме кокошката, която снася златни яйца”.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе