Катар напуска ОПЕК

Снимка: Bloomberg

Катар възнамерява да се оттегли от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), за да се съсредоточи върху плановете си за увеличаване на производството на природен газ.

Планираното от 1 януари 2019 г. оттегляне беше обявено от министъра на енергетиката Саад Шерида Ал Кааби по време на пресконференция в Доха и потвърдена от официалния Twitter акаунт на държавната компания Qatar Petroleum, която е отговорна за добива на нефт и природен газ.

Министърът заяви, че ОПЕК е била информирана за решението. Решението за оттегляне отразявало целта на Катар да се увеличи производството на природен газ от 77 млн. тона годишно до 110 млн. тона през следващите години.

Редица арабски държави, включително Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Египет прекъснаха дипломатическите си отношения с Катар през лятото на 2017 г. и наложиха блокада над транспорта и търговията срещу държавата в Персийския залив. В основата са близките отношения на Катарс шиитския Иран, който е основен враг на Саудитска Арабия.

Източник: Investor.BG

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе