Арестуваха финансовия директор на Huawei в Канада

Финансовият директор на китайската технологична компания Huawei е била арестувана в Канада по искане на САЩ заради подозрения, че е нарушила американските санкции срещу Иран, предаде Ройтерс.

Новината беше съобщена от канадския вестник „The Globe and Mail“ и потвърдена от министерството на правосъдието.

YouTube

Мън Ванчжоу, известна още и като Сабрина Менг и Кати Менг, е била задържана на 1 декември във Ванкувър, тъй като Съединените щати искат тя да бъде екстрадирана. За петък е насрочено съдебно заседание за евентуалното й пускане под гаранция.

Освен финансов директор на Huawei, Мън е и един от заместник-председателите на управителния съвет на един от най-големите производители на телекомуникационно оборудване и потребителска електроника в света. Тя е дъщеря на основателя на китайската компания Жън Чжънфей.

Американските власти разследват Huawei поне от 2016 г. за предполагаемо продаване на американски стоки на Иран и други страни в нарушение на законодателството на Съединените щати за износа и санкциите, са съобщили източници на Ройтерс през април.

Преди дни пък няколко други държави и частни компании се отказаха да ползват оборудване от китайския доставчик за 5G мрежи.

Източник: БНР

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе