Няколко въпроса, на които науката все още търси отговор

Планета ли е Плутон?

На 24 Август 2006 г. Плутон е изхвърлен от планетарното семейство на Слънцето, тъй като се проваля по третата точка от новото определение за планета, а именно да не е сателит на друга планета и да няма в своята орбита други подобни по размер формации – до него е сравнимият с него по големина спътник Харон, с който обикалят около общ център. И въпреки че учените достигат до някакво решение през 2006 г., те не достигат до консенсус и въпросът за статута на Плутон продължава да се обсъжда и до днес.

YouTube

Апатозаври или Бронтозаври?

Апатозаврите, известни и като Бронтозаври, са род тревопасни динозаври от семейство Диплодоци, живели преди около 150 млн. години през юрския период. През 1877 г. палеонотлогът Отинйл Чарлз Марш открива останки от вида и му дава името Апатозавър, две години по-късно открива други останки от други вид и му дава името – Бронтозавър. През 1903 г. обаче палеонтологът Елмър Ригс убеждава научните среди, че става въпрос за един и същи вид. През 2015 г. спорът за името се възражда, след като учени откриват съществени разлики между останките, открити през 1877 и 1879 г., навеждащи на мисълта, че Марш не е допуснал грешка.

Живи ли са вирусите?

За последните повече от 100 години вирусите са смятани за много и различни неща. Хората са ги смятали за отрови, форми на живот, биохимични съединения и пак за форми на живот. Науката не може да отговори еднозначно на този въпрос, определяйки вирусите като живи, защото те могат да се размножават, но само когато превземат контрола над процесите в истински живи клетки. Това, което е сигурно, е, че умеят да запазват генетичния си материал и са наследници на естествения подбор. Засега най-ясният отговор по въпроса е на Марк Регемортел, според който вирусите са инфекциозни единици, водещи „живот на заем“.

Какво e имало преди Големия взрив?

Почти всички в научните среди подкрепят теорията за Големия взрив. Един от основните въпроси около нея обаче е – какво се е случило преди него? Има теория за това, която с голяма вероятност няма да бъде доказана напълно никога – Вселената е изскочила от друга по-стара вселена. Може би Големият взрив е бил част от поредица взривове, всеки от които е формирал своя собствена вселена. Или пък живеем на гърба на голяма космическа костенурка… това са въпроси, чиито отговор почти сигурно никога няма да научим.

Какво е смъртта?

Смъртта си е смърт, нали? Грешка. Има много различни начини да се дефинира смъртта. Мъртъв ли е човек, чийто мозък е спрял да функционира, но сърцето му продължава да бие? Ами когато белите дробове откажат, но сърцето бие и мозъкът функционира? Според д-р Джеймс Бернат традиционната дефиниция на смърт трябва да включва тези три елемента: липса на кръвообращение, липса на респираторна дейност и липса на технологии, които да поддържат живота. Но въпреки това въпросът си остава спорен за науката и обществото.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе