Опасни предмети от миналото

Пръстен-убиец

Пръстен със специална кухина за скрита отрова от края на 14 век бе намерен при разкопките на нос Калиакра през 2013 г.. Това е първият пръстен за извършване на убийства, намиран някога не само на нос Калиакра, а и в България. Пръстенът представлява халка и припоена към нея кръгла касета, украсена с гранулация. Има дупчица, която е изкуствено направена. Пръстенът е от бронз и е с изящна изработка. Самата касета е куха и пригодена така, че вътре да може да се напълни с отрова, която да се изсипе бързо и съвсем незабележимо в чаша. Пръстенът е семпъл и ненатрапчив точно по тази причина, тъй като не трябва да бие на очи.

YouTube

Смъртоносни тапети

В миналото зеленият цвят използван за оцветяване на различни предмети, включително и тапетите за декорация на домовете, бързо губел своята наситеност, избледнявал и се превръщал в нежелан кафяв оттенък.

През 1775 г., на пазара се появява зелен пигмент, наречен „Зелено на Шейли“, който обаче се прави с помощта на арсеник и съдържа високи нива от отровния химикал арсен. Хората с охота купуват новите тапети с ярки зелени цветове. Тапетите се превръщат в бавен убиец в къщите. Когато тапетът реагира с влага във въздуха, отровата се освобождава в газообразно състояние.
Запазена част от такъв тапет произведен през 1836 г. се пази в музея Cooper Hewitt, Smithsonian Design в Манхатън. Цветовете му са избелели с изключение на ярките отровно зелени елементи. Парчето е поставено запечатано в стъкло, защото все още може да причини отравяне.

Токсични дрехи

През 2018 г. в гробница в Чили бяха открити мумифицирани тела на две момичета на възраст 9 и 18 години. Телата са били погребани между 1399 г. и 1475 г. Химическият анализ на дрехите им установил, че дрехите са били изработени от цинобър, който съдържа високи нива на живак.

Отровни стрели

Намазването на върховете на стрелите с отрова не е новост, така че когато музеят „Виктория и Алберт“ в Англия получил колекция от елементи, включително стрели, от Източна Индия през 1880 г., те не очаквали стрелите още да са смъртоносни. Но след анализ се установило, че отровата с която са намазани може да е активна за период от 1 300 години и е способна да убие някого и в наши дни. Ако части от нея попаднат в кръвообращението, то те могат да причинят парализа, припадъци и сърдечен удар.

Смъртоносни книги

Три книги в библиотечната колекция на Южния университет на Дания са открити случайно да съдържат смъртоносни нива на арсен. Специалистите смятат, че книгите са били обработени с арсеник, за да се предотврати унищожаването им от насекоми.

Арсеникът (минерал съдържащ арсен) е бил използван и при оцветяване защото правел зелените бои с по насите жив цвят. Тази практика била използвана дълго време, преди хората да разберат, че това е отровна субстанция и може да причини рак и смърт.

Подлудяващи шапки

Не само арсенът е превръщал дрехите в опасни за живота – през 18-ти и 19-ти век са използвали живак, за да третират заешката козина, използвана за шапки. Само производителите на шапки страдали от живака, тъй като вече в шапките, той бил лакиран и не засягал човешката кожа. Въпреки многобройните случаи на натравяне, живакът не бил забранен. На производителите на шапки им се налагало да носят ръкавици до момента, в който шапките от заешка козина не излезли от модата.

Опасни модни тенденции

През 19 век голяма част от иновативните модни решения били смъртоносни заради арсена, който се е използвал за боядисване на дрехи. След смъртта на млада жена, която изработвала цветя за дамски шапки, властите започнали разследване върху зелената боя. Доктор открил, че една шапка може да съдържа достатъчно арсен за да убие 20 души.

Книгата на убиеца

През 2008 г. немска аукционна къща представи фалшификат на книга, в който се крият различни отрови. В книгата не е имало страници, а 11 малки чекмеджета, всяко с етикет на различна отрова. В книгата имало и малък буркан и скица на скелет. След проверка се открива, че няма никаква отрова или токсични следи. Вярва се, че книгата е принадлежала на убиец.

Източник: vesti.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе