Повече от 100 страни се събират в Маракеш заради Световния пакт за миграцията

Над 100 страни днес и утре се събират в Маракеш за официалното одобряване на Световния пакт за миграцията, предадоха световните агенции.

Във форума участват най-малко 100 министри или правителствени лидери, сред които германският канцлер Ангела Меркел и премиерите на Гърция, Испания и Португалия. На междуправителствената конференция в Маракеш днес и утре обаче няма да има гласуване, нито подписване, отбелязва БТА, позовавайки се на АФП. Форумът ще бъде просто официален етап от един процес, подет преди 18 месеца за укрепване на международното сътрудничество с оглед постигането на сигурна, уредена и нехаотична миграция, допълва Франс прес.

YouTube

Глобалният пакт за миграциите беше прие още през юли в Ню Йорк и оттогава разпалва страстите. Едва две трети от около 190-те страни, които го валидираха, за момента са потвърдили присъствието си в Маракеш. Необвързващ, текстът формулира принципи, като защита на човешките права, на правата на децата, признаване на националния суверенитет, и изброява предложения за подпомагане на страните да се изправят пред миграциите. Сред предложенията влизат обмен на информации и на опит, интеграция на мигрантите. Той забранява произволните задържания и разрешава арестите като крайна мярка.

Италия, Австрия, България, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Естония, Латвия, Швейцария, Австралия, Израел и Доминиканската република решиха да не отидат в Маракеш. САЩ ще изтеглиха от изготвянето на пакта с аргумента, че той съдържа разпоредби, които противоречат на имиграционната политика на Доналд Тръмп.

Въпреки тези откази от присъствие в Маракеш, специалният представител на ООН за миграциите Луиз Арбур каза, че е уверена в бъдещето на текста, който ще бъде обект на финална резолюция на ООН на 19 декември в Ню Йорк. Правозащитници обаче намират пакта за недостатъчен, особено по въпроса за достъпа на мигранти до хуманитарната помощ и до основните услуги, или по въпроса за правата на работещите мигранти.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе