Най-студените места в света, където живеят хора

Ето кои са най-студените населени места на света:

Оймякон, Русия

YouTube

В село Оймякон, Русия, температурите са падали до -71°С (измерена от метеорологичната станция Томтор през 1933 г.), което го прави най-студеното населено място на света.

Оймякон се намира се на левия бряг на река Индигирка. Името на селото означава „незамръзваща вода“ и идва от това, че край него има термален извор.

В училищата се провеждат редовни часове до температура от -47°. На това място живеят между 500 и 800 човека. Студът там е превърнат в туристическа атракция.

Верхоянск, Русия

Верхоянск е град в република Якутия и се намира в горното течение на р. Яна. Има население малко над 1 100 души. Учени и метеоролози все още спорят кой от двата града е „полюсът на студа“– Верхоянск или Оймякон. Там са изпращали на заточение политически затворници между 1860 г. до началото на 20-ти век. През 1982 г. е отчетена температура -67°

Хел, Норвегия

Селцето е известно главно заради името си – много туристи идват тук, само за да се снимат с табелата, на която е изписано „Hell“ („Ад“). Температурите през зимата могат да паднат до -25°. За туристите има дори картички с надпис „Адът е замръзнал“.

Бароу, Аляска

Бароу е най-северният град в САЩ, с население от 4 581 души. Освен студени, зимите са и ветровити. Слънцето залязва в края на ноември и не се появява до края на януари. Дори през лятото е студено. Чак през юли температурите минават малко над 0°. До града се стига само със самолет или по море.

Якутск, Русия

В този град средната температура през януари е -35°. Рекордът за най-ниска температура е -63°. Якутск се намира между Сибир и Камчатка. Населението на града е 200 000 души. През 2008 г. имаше аварии в някои тръби за топлоподаване и гражданите трябваше да оцеляват с домашни печки на дърва. Когато местните хора правят доставки на дърва из околните села и пътуват 2 седмици, те не изгасят двигателя на колите си.

Фрейзър, Колорадо

Градът се намира се в скалистите планини в Колорадо и е с 910 жители. Средната годишна температура е 0°. През лятото най-ниската температура е -1°. Между двата американски града Фрейзър и Интернешънъл Фолс имаше голям спор за това кой от тях е най-студеният в САЩ. През 1986 г. те постигнаха споразумение, когато Интернешънъл Фолс плати на Фрейзър 2 000 долара, за да ползва статута на най-студен град.

Интернешънъл Фолс, Минесота

Интернешънъл Фолс официално е обявен за най-студеното място в Америка. Разположен е на границата между САЩ и Канада, населяван от 6 703 души. Зимите са дълги и студени, със средни температури от -16°, а снегът е обилен. В около 60 нощи на година живакът стига -17°.

Този северен град неслучайно е наричан ледената кутия на нацията. Най-ниската измерена температура е -48 градуса, а снеговалежите са средно 1.8 метра.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе