Нов вид оса зомбира паяците чрез паразит

Природата не спира да изненадва учените. Експерти от Университета на Британска Колумбия са открили нов тип оса, която по думите им превръща „социални паяци в зомбита“. Ръководител на екипа е Филипе Фернандез-Фурниер, който първоначално е забелязал странно поведение на иначе социалния паяк от вида Anelosimus eximius, съобщава сайтът на университета.

Този тип паяк обикновено не изоставя гнездото и паяжината си и живеят в огромни мрежи от по няколко хиляди паяка от едно семейство. При това паяците си съдействат и работят заедно по паяжината, ловуват заедно и дори имат споделят родителски роли и изхранването на малките.

YouTube

Фурниер обаче станал свидетел на странно събитие. Един от тези паяци се отделил от семейството си и си направил своя паяжина, при това с различна плътност и форма от обичайната. Той е екипът му започнали да изучават случилото се и открили, че има голяма вероятност паякът да е бил повлиян от паразит на новооткрит вид оса.

Осата е кръстена Zatypota, като чрез своя паразит може да манипулира поведението на паяка. Това не е изолиран случай, като има и други подобни явления с други видове паяци и оси.

Интересното в случая е, че откритата в Еквадор нова оса отделя специфичен паразит, който има история като от филм на ужасите, казват учените. Всичко започва, когато зряла женска оса снесе яйце върху корема на паяка. Когато ларвата се излюпи, тя се захваща за паяка и се храни с неговата „кръв“.

Постепенно ларвата започва да контролира паяка и неговите действия. Тя го кара да се отдели от групата и да изплете нова паяжина около самия себе си. Тя играе ролята на пашкул за ларвата. След това ларвата изяжда паяка-зомби и използва пашкула за още 11 дни, през които расте и се превръща в оса.

„Промяната на поведението е толкова сериозна. Осата напълно превзема поведенческите свойства на паяка и неговия мозък и го кара да направи нещо, което никога не би направил“, коментира Саманта Щраус, съавтор на проучването.

Учените за сега не знаят как точно осата успява да постигне това. Те предполагат, че става дума за комбинация от хормони, които ларвата инжектира в паяка. Те смятат, че осата е избрала този вид паяк заради големите му бройки, което означават лесно увеличаване и на собствената си колония.

Източник: vesti.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе