Имениците днес

Днес църквата почита свети пророк Агей.

Свети пророк Агей е един от двадесетте малки пророци. Произхождал от Левиевото коляно, той се родил се във Вавилон през III в. пр. Хр. Той предсказал възстановяването на Йерусалимския храм, като казал, че ще бъде по-славен от Соломоновия, защото в него ще се яви Царят на света, Спасителят на всички народи. Това предсказание е направено 5 века преди да се роди Иисус Христос, Спасителят на всички народи.

YouTube

.На 16 декември почитаме паметта и на Свети мъченик Марин.

Свети Марин произхожда от уважавано семейство. Бил избран за сенатор в Римската империя в доста ранна възраст. Независимо от високото положение, което заемал, младият Свети Марин станал християнин.

Злонамерени издали, че Свети Марин не се кланя на идолите. Изправен пред съда, съдията призовал Свети Марин да принесе жертва на езическите богове. Той отказал, защото вече познавал истинския Бог.

Бил подложен на жестоки мъчения, но Всевишния го запазил жив. Озлобените езичници поискали най-тежкото наказание – да бъде обезглавен.

Присъдата е изпълнена на 16 декември 283 г. Благочестиви християни прибрали мощите на Свети Марин и ги погребали по християнски обичай.

Имен ден празнуват: Марин, Марина, Маринчо, Маринко, Маринела

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе