Как да си купите електронна винетка

От днес пускат в продажба новите електронни винетки.

Те ще влязат в сила от 1 януари догодина, а шофьорите ще могат да си купят електронна винетка по няколко начина – през сайта bgtoll.bg, таксачрез мобилно приложение, от терминали за самообслужване, както и в обекти в търговската мрежа.

YouTube

От 14 часа днес започва продажбата на електронните винетки. „Единият начин да се заплати таксата за пътуване по пътищата е чрез терминали за самотаксуване, които работят на 8 езика. В тях се въвежда регистрационния номер на автомобила, електронен адрес, вида на винетката и откога да бъде валидна. Тези терминали ще бъдат поставени в бензиностанциите и на гранично-пропускателните пунктове”, обясни директорът на Националното ТОЛ управление Антон Андонов.

Електронни винетки ще може да се купят още през сайта bgtoll.bg и мобилно приложение, поетапно до края на годината ще бъдат открити пунктове в търговски обекти, където шофьорите ще могат да купят винетки и с пари в брой.На сайта bgtoll.bg има опция и за проверка на валидността й.

„В момента тече подбор на инспекторите от националната ТОЛ полиция. От началото на януари те ще са по пътищата, за тях са закупени и 105 автомобила. На граничните пунктове контролът ще се извършва от служителите на Агенция „Митници”, които имат достъп до електронната система”, обясни още Андонов.

Всички шофьори, които имат хартиени винетки, валидни след 1 януари 2019 година, трябва да знаят, че подмяната на хартиена с електронна винетка не е задължителна, но е препоръчителна. Ако шофьорите изберат да не заверяват електронно винетката си, то трябва да оставят хартиения стикер върху предното стъкло.

Цените на винетките се запазват без промяна, а новост е въвеждането на уикенд винетка, която ще струва 10 лв. и ще важи от 12.00 ч. в петък до полунощ в неделя.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе