Отбелязваме 50 години от стъпването на Луната

Снимка: Данче Бозаджиева

Преди 50 години, на 21 декември 1968 г., беше осъществен стартът на американския космически кораб „Аполо 8“ с трима астронавти на борда и на 24 декември те стигнаха до Луната, съобщават световните агенции.

Екипажът се състоеше от командира Франк Борман, от пилота на лунния модул Уилям Андерс и от пилота на командния модул Джеймс Ловел-младши. Това бяха първите хора в историята на космонавтиката, напуснали пределите на околоземното пространство.

YouTube

На 24 декември пилотираният кораб „Аполо 8“ достигна до Луната и навлезе в нейната орбита. Космическият апарат обиколи десет пъти естествения спътник на Земята. В окололунна орбита американските астронавти прекараха 20 часа 10 минути и 13 секунди.

На 27 декември екипажът се завърна на Земята, като капсулата с астронавтите се приводни в Тихия океан, където ги очакваше самолетоносачът „Йорктаун“.

„Аполо 8“ извърши успешен репетиционен полет, преди стъпването на Нийл Армстронг и Едуин Одрин на Луната, което беше осъществено на 21 юли 1969 година с мисията „Аполо 11“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе