Днес е денят на бащата

На втория ден на Коледа – 26 декември, в България се отбелязва Денят на Бащата.

В този ден се чества паметта на Св. Йосиф Обручник, земния баща на Исус. Датата е определена на Второто национално общо събрание на съюза “Ние жените за достойнство и равенство” на 28 март 1997. Тогава е решено църковният празник на Свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус, да се отбелязва като празник на бащата. За първи път е отбелязан през 1997 г.

YouTube

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Денят на бащата се празнува в различните страни по различен начин и на различни дати, както се вижда по-долу.

Денят на бащата съществува почти навсякъде по света в чест и прослава на бащите и бъдещите бащи. Според католическата традиция празникът се чества на деня на св. Йосиф — 19 март. В САЩ се отбелязва в третата неделя на юни.

Там, а и в повечето страни, Денят на бащата е светски празник и се отбелязва в чест и прослава на настоящи и бъдещи татковци.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе