Какво трябва да знаете за новите винетки

Със стартирането на онлайн платформата за продажба на електронни винетки голяма част от шофьорите все още нямат яснота по редица въпроси, които вълнуват всеки водач в страната, а и преминаващите през България.

Официално продажбата на електронни винетки стартира на 17 декември, но валидността им започва най-рано от 1 януари 2019 година, тъй като тогава промените, касаещи ги, влизат официално в Закона за движение по пътищата.

YouTube

КАК ДА ПЛАТИМ

За новите винетки можем да платим в брой, по банков път или с карта. Това става в обекти, разположени на граничните контролно-пропускателни пунктове или в близост до тях, в областните градове на страната, по протежение на пътната мрежа, за която се изисква винетка, както и чрез терминали за самотаксуване в търговските обекти (пощенски клонове, супермаркети, бензиностанции и др.).

АТРИБУТИТЕ

Електронната винетка ще съдържа уникален идентификационен номер, регистрационен номер на МПС-то, държавата по регистрация, категорията, датата на плащане и период на валидност. Тя ще се изпраща под формата на електронно съобщение на имейл адрес и автоматично ще бъде отразена в системата. Продажбата на електронни винетки и преобразуването на валидните за следващата година хартиени стикери ще се извършва както в уебсайта bgtoll.bg, така и през мобилните приложения за Android и iOS – bgtoll.

СТАРИТЕ СТИКЕРИ

От 17 декември също така всички водачите, които имат хартиени стикери с оставаща валидност и през новата година, могат да ги преобразуват в електронни. При преобразуване на хартиена винетка, която е валидна и следващата година, водачите трябва да въведат регистрационния номер и дата на валидност на винетката. Важно е да се каже, че преобразуването не е задължително, а има само препоръчителен характер, но хартиената винетка и отрязъкът от нея ще трябва да бъдат запазени до изтичането им. От „Националното ТОЛ управление“ обявиха, че няма да има санкции за шофьорите, които не го направят. Тук остава казусът, щом водачите няма да бъдат глобявани и все пак при проверка ще трябва да покажат хартиеният стикет залепен на предното стъкло за справка, къде е смисълът от преобразуването.

АКТИВИРАНЕТО

От 00.01 часа на 1 януари електронните винетки ще могат да се активират още за същия ден, като издаването им ще отнема до 5 минути, след като системата отчете направено плащане. Шофьори, които нямат винетка, а ще пътуват по републиканската пътна мрежа по празниците, ще трябва да си закупят хартиени стикери с по-къс срок на валидност, защото практически електронната винетка не е официална. Всички, избрали да закупят винетка за новата година още сега, е добре да имат предвид, че валидацията им ще може да бъде направена до 30 дни след закупуването им. Тоест ако сте закупили електронна винетка на 20 декември, то тя трябва да бъде активирана най-късно до 20 януари.

ЗА КОЛИТЕ НА ИНВАЛИДИТЕ

Хората с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност ще могат да получат електронна винетка с валидност от една година. Това ще става по-облекчен ред. Това ще става с подадат заявлението-декларация лично в дирекция „Социално подпомагане“, с писмо чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път. Дирекциите „Социално подпомагане“ обработват и одобряват документите в 7-дневен срок от подаването на документите.

УИКЕНД ВИНЕТКА

Новост за всички шофьори е така наречената „уикенд винетка”, която ще важи от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя. Тя ще струва 10 лева. Годишната винетка ще струва 97 лева, тримесечната – 54 лева, едномесечната – 30 лева, а седмичната ще е на цена от 15 лева. За спазването на новите правила ще следят близо 300 стационарни камери и 105 автомобила, които в денонощен режим ще контролират, чрез разчитане на регистрационния номер на автомобила и проверка в системата, дали е заплатена съответната пътна такса – е-винетка. Водач, който управлява лек автомобил по платената пътна мрежа, за което е дължима, но не е заплатена винетна такса, се наказва с глоба в размер на 300 лв.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе