Къща за долар? Да напълно е възможно, вижте къде

Снимка: pixabay.com

В много градове по света има остър недостиг на жилищни сгради. Въпреки това, има населени места, където ситуацията е обратна – там можете да намерите много евтин дом, пише Money.bg. Важното е да знаете къде и как да гледате. 

В райони, където има много нежилищни постройки и незаети сгради, местните власти не рядко предлагат субсидии за финансиране на ремонтни дейности. Но често собствениците на такива помещения са готови да ги продадат на най-ниски цени. 

YouTube

Разказваме за 8 града в света, където можете да намерите наистина много евтини жилища и даже къщи за един долар.

Токио, Япония

Тук собственици нa нежилищни постройки ги предлагат за живеене безплатно. 

Токио се строи с неистов темп, но от друга страна, в града има много незаети и изоставени жилища. 

Неотдавна The Japan Times писа, че почти всяко десето жилище в Токио е празна. Това отчасти се дължи на спада в населението на Япония, което означава намаляване на броя на купувачите. 

Освен това в страната се смята за лошо знамение закупуване на жилище, в което са настъпили убийства, самоубийства или „самотна смърт“. 

Затова много жилищни помещения се предлагат безплатно в онлайн база данни. А някои ги продават за символичната цена от порядъка само на 4 долара.

Ню Хейвън, Кънектикът, САЩ

Тук на тези, които купуват къща за първи път, могат да предложат отстъпка до $42 500. Освен това те получават до $10 000 за покриване на разходи или за първата вноска.

Тази субсидия се предоставя като безлихвен заем, който се отписва напълно след пет години. 

Служителите в системата на общинската икономика, учители, полиция, пожарникари и военнослужещи получават допълнителна отстъпка от $ 2 500. 

В допълнение, градът предлага допълнителна отстъпка от $30 000 за тези, които обновяват домовете си, когато се използват енергоспестяващи технологии.

Tълса, Оклахома, САЩ

Тук на живеещи далеч работници се предлага 33% отстъпка за напълно обзаведените апартаменти за три месеца. 

Програмата Tulsa Remote предлага на ограничена група от хора, до $10 хиляди, за да се преместят в града. 

Тъй като тази сума не е задължително да отива за жилище, програмата освен това предлага и 33% отстъпка от напълно обзаведени апартаменти в района Brady Arts District. 

В рамките на програмата, тези служители трябва да живеят в Tълса в течение на една година, но отстъпката за жилища важи за три месеца. 

През това време самите те трябва да започнат да плащат наем, който се счита за най-евтиния в страната.

Бъфало, САЩ, Ню Йорк

В този град недвижими имоти се продават само за 1 долар. 

В Бъфало недвижимите имоти, които са собственост на общината, стават обект на програмата Urban Homestead, ако за тях няма купувач и не се използват в полза на обществото. 

В рамките на тази програма, недвижимите имоти се продават само за 1 долара, плюс транзакционните разходи. Има обаче няколко допълнителни изисквания. 

Купувачите трябва да живеят в тази къща най-малко три години и да регистрират всякакви нарушения на строителните норми в продължение на 18 месеца. 

Съответно, дори ако на пръв поглед сделката може да изглежда много печеливша и евтина, обновяването на нежилищната къща може да се окаже много скъпо. В допълнение броят на тези къщи е ограничен.

Балтимор, САЩ

Купувачите на дом в Балтимор, може да получат отстъпка в размер на $5000 до $ 10 хиляди. 

Балтиморската програма Homeownership Incentive Program предлага редица отстъпки за местните жители, в това число отстъпка от $5000, за тези, които купуват къща за първи път и печелят по-малко от 80% от средната работна заплата в града, както и отстъпка от 5 хил. долара за градските служителите. 

Два пъти годишно градските власти избират 30 души, които ще получат отстъпка при покупката на жилище. За тези, които искат да живеят в близост до работа си, градът предлага жилищни вноски от работодателите в размер до $2 500. 

Най-голямата безвъзмездна помощ по програмата е в размер на $10 000 за жители, които купуват запустяла къща.

Град Хармъни, САЩ, Минесота

В малкия град Хармъни на купувачите на дом се връщат до 12 хиляди долара в брой. 

А жителите на града могат да получат обратно до 12 хиляди долара при изграждането на нов дом в града. 

Град Хармония се позиционира като „най-големият малък град в южна Минесота“ и местните власти се опитват да увеличат населението, което в момента е около 1000 души. 

Градските власти са готови да предоставят посочените бонуси за всеки, независимо от възрастта и равнището на доходите. Те важат обаче само при закупуване или изграждане на първи дом.

Гари, САЩ, Индиана

В град Гари, някои домове могат да бъдат закупени само за 1 долар. 

През август тази година властите на Гари съобщиха, че осем къщи са били продадени като част от програмата Dollar Home Program. 

В момента има дванадесет такива къщи на територията на града. Тъй като къщите изглеждат порутени, е очевидно, че те се нуждаят от обновяване. 

За да купите къща за 1 долар, трябва да се съгласите с ремонтирането на недвижимите имоти в рамките на една година от датата на покупката. Освен това купувачът трябва да остане в града поне пет години ида има минимален доход от $38 750. 

Село Ололой в Италия

В рибарското село Ололой има рязък спад в населението. Тук властите продават стотици изоставени домове само за 1,25 долара. 

През последните 50 години броят на селяните е намалял от 2 250 на 1 300 души. И сега властите предприемат някои мерки, за да привлекат население в селото. 

Затова са решиха да продават изоставени къщи на ниски цени – само за 1,25 долара на къща. 

В този случай новите собственици трябва да се съгласят с обновяването на недвижими имоти в рамките на три години след покупката. А то, според някои оценки излиза до 25 хиляди долара.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе