Какви промени в данъците влизат в сила от 2019-та?

Промени в данъците, таксите и осигуряването влизат в сила от началото на 2019-а година. Максималният осигурителен доход се увеличава до 3000 лева, а от първи юли минималната пенсия ще стане 219,43 лева.

С до 30% се увеличават данъците на старите коли. Общините сами ще определят налога – в зависимост от възрастта на колата, евро стандарта и мощността.

YouTube

От 1 януари влизат в сила и електронните винетки за автомобилите.  13 хиляди електронни винетки са продадени до последния ден на декември, а 47 хиляди шофьори са конвертирали хартиените си стикери в електронни винетки, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”. Приходите от продадените до момента винетки са 1,3 млн. лева.

За тежкотоварните автомобили над 3,5 тона е-винетките ще са валидни до 15 август 2019 г. включително. От 16 август 2019 г. за тях се въвежда тол такса като съвременен начин за събиране на такси.

Цените на всички видове винетки остават непроменени и през 2019 г., се посочва в съобщението.

Отбелязва се, че с влизане в сила на е-винетката отпада необходимостта да се залепва хартиен стикер на предното стъкло на пътното превозно средство. При проверка от контролните органи на пътя, шофьорите не са задължени да представят документ, удостоверяващ купена e-винетка. 

Хартиените винетни стикери, купени през 2018 г., които изтичат след 1 януари 2019 г., запазват своята валидност. Шофьорите трябва да ги запазят, залепени на предното стъкло на автомобила, до датата, на която изтичат, посочват още от АПИ. 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе