Какво време да очакваме през януари

Снимка: Данче Бозаджиева

Средната месечна температура за януари се очаква да бъде около и под нормата, пише sinoptik.bg. В Северна България и по високите полета между -3 и 0 градуса, по Черноморието – от 0 до 3 градуса, а в планинските райони – между -8 и -3 градуса. Месечната сума на валежите отново ще бъде около нормата, която е между 30 и 60 литра на квадратен метър.

Най-ниските температури за месеца ще варират между -18 и -13 градуса, в котловините – около -20 градуса, по Черноморието – до -10 градуса. Най-високите температури, които ще измерим, ще са между 10 и 15 градуса. 

YouTube

През първите 10 дни на месеца температурите ще бъдат по-ниски от обичайните, но към края на този период ще започнат да се повишават. Около 3 и 4 януари са възможни превалявания от сняг.

По време на второто десетдневие също ще има вероятност за валежи, а температурите ще са близки до обичайните. Третото десетдневие няма да се различава значително, а валежи се прогнозират около 20 и 25 януари и в последните дни на месеца.

Януари обикновено бива определян за най-студения месец от годината. От него зависи и характера на зимата – дали е мека, нормална или сурова. Времето е мъгливо с предимна облачност. Средният брой на дните със снежна покривка в Северозападна България е около 20, а по Черноморието между 2 и 5.

Най-големите аномалии за страната ни са регистрирани именно през този месец. Абсолютният минимум за страната е -38,3 градуса и е измерен в Трън през януари 1947 г. Отделно през този месец често има и интензивни затопляния, които са достигали над 20 градуса.

Фазите на луната през януари са: новолуние на 6 януари, първа четвърт на 14, пълнолуние на 21 и последна четвърт на 27 януари.

Източник: sinoptik.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе