Най-кратките литературни шедьоври

Лаконичността е сестра на таланта, признават много писатели. Умението с няколко думи да кажеш много, да събудиш чувства и емоции и да дадеш храна за размисъл е висш пилотаж във владеенето на езика и писателското майсторство.

Има какво да научим от майсторите на кратката форма – многословната, разводнена и обезсмислена комуникация затруднява разбирането. МениджърНюз събра малка, но представителна колекция от най-кратките литературни съчинения, останали в историята.

* * *
Веднъж Ърнест Хемингуей се хванал на бас, че ще напише разказ, способен да трогне всеки читател, само от шест думи. Писателят спечелил баса със следното съчинение:
„Продават се детски обувчици. Неносени.” (For sale: baby shoes, never used.)
* * *
Фредерик Браун съчинил най-късия разказ на ужасите на всички времена:
„Последният човек на Земята седеше в стаята си. Изведнъж на вратата се почука…”
* * *
Американският писател О.Хенри спечелил конкурс за най-кратък разказ, който обаче има всички основни съставки на традиционния разказ – завръзка, кулминация и развръзка:
„Шофьорът запали цигара и се наведе над резервоара, за да види останал ли е в него бензин. Покойникът беше на 23 години.”
* * *
Англичаните също организирали конкурс за най-кратък разказ. Този път условията на конкурса били в съчинението да се споменава кралицата, Бог, секс и някаква мистерия. Първо място печели авторът на разказа, който впоследствие се превръща в популярен виц:
„О Боже – възкликна кралицата. – Бременна съм. От кого ли?”
* * *
Най-класическият пример за прословутата лаконичност на древните спартанци е отговорът на писмото, изпратено от македонския цар Филип II, завоювал много гръцки градове:
„Съветвам ви веднага да се предадете, защото ако армията ми влезе в земите ви, ще унищожа вашите градини, ще поробя хората и ще разруша града.”
На което спартанските ефори отговорили писмено:
„Ако”.
* * *
Виктор Юго изпратил на издателя си ръкописа на романа „Клетниците” със съпровождащо писмо:
„?”
На което получил отговор:
„!”
* * *
В конкурс за най-кратка автобиография победила французойка, която написала:
„Преди имах гладко лице и oмачкана пола, а сега – обратното.”

Източник: fmplus.com

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе