Борисов за проблемите със системата за винетки и новите участъци изискващи винетка

“Винаги, когато се минава от хартия на електронен носител, има такива сътресения. Надявам се до 10-15 дена да бъдат отрегулирани всички процеси. След това ще бъде по-лесно за всички“ каза Борисов, цитиран от Economic.bg.

Така премиерът Бойко Борисов коментира днес хаоса с електронните винетки. Вчера стана ясно, че АПИ не е монтирал машини за винетки на почти нито един пропускателен пункт на границата, което е позволило на много чуждестранни коли и камиони да пътуват из страната без да са платили пътната такса. АПИ не знае колко точно са тези автомобили.

YouTube

Оказа се също така, че приложението може да се пробие, поради което беше спрян процесът по конвертиране на хартиените в електронни винетки. В крайна сметка АПИ взе решение да не глобява шофьорите без винетки до 15 януари, т.е. всеки може да не си купува винетки в следващите две седмици и държавата да не получава приходи от пътни такси.

Надявам се до десетина дена да се адаптира системата и да могат чрез банкоматите (вероятно премиерът има предвид машините за винетки – бел. ред.) да се купуват винетки, така че максимално да се улеснят гражданите“, каза още министър-председателят.

Той коментира и темата за републиканските пътища, част от които общините искат сами да стопанисват. „В рамките на няколко седмици кметовете и общинските съвети от общините, които искат част от републиканската пътна мрежа, например пътя между Варна и Златни пясъци, Варна-Аксаково, Пловдив-Асеновград, да вземат решение и да ни изпратят писмено, за да ги извадим тези пътища от списъка на винетната система. Тези, които искат и имат финансови възможности“, коментира Борисов.

Източник: Economic.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе