Турция изненадва туристите си с балкански коктейл „Трезве“

Маринованите кисели краставички са неразделна част от турската кухня, а чаша солен сок е известен като бърз, вкусен и естествен лек за най-жестоките главоболия.

Магазин за туршия в Турция

YouTube

Истанбул. Маринованите краставички са неразделна част от турската кухня – тук, ако расте от земята, има вероятност да бъде мариновано. Културата на туршията (туршу) в Турция датира най-малко още от ранните османски времена и остава необходим елемент в кухнята, която е много разнообразна, сложна и регионално разнообразна. Известността на градските кисели краставички е може би най-добре забелязана в стария квартал на Истанбул в Еминеню. Въпреки, че рибата вече не идва от близките води на града и сега се внася, яденето на сандвич на малък стол близо до люлеещите се лодки е един от най-емблематичните преживявания в града. Множество продавачи работят в съседните щандове, които продават сок от туршия, както и кисели моркови, зеле и чушки, които се консумират заедно с рибата.

Въпреки, че сокът от киселите краставички обикновено не се пие заедно с храненето, има един вид сок от туршия, който е популярен вечер с храната – шалгам. Тази ароматна и често пикантна напитка се сервира заедно с rakı (ракъ, анасонова напитка), докато хапвате месо на скара. С тъмно лилави нюанси, сместа е отбрана от червени моркови и ряпа.
„Магазините за туршии в Турция са не само смело и колоритно изявление за разнообразието на турската продукция, но също и устойчивия подход, който имаме към него“, каза пред репортер на BBC Somer Sivrioğlu, турски готвач с ресторант в Сидни, Австралия.

„Сервираха ми единственият вид сок от кисели краставички, който се предлагаше: течността беше с примамлив цвят,някъде между пурпурно и розово – явно имаше цвекло в сместа – и я изпих на две глътки и продължих по пътя си. За мое учудване, махмурлукът изчезна за секунди. Оттогава, когато усещам продължителните ефекти на махмурлука, търся магазин за краставички. При цена само 1 TL (турска лира) за чаша, това е много по-естествено и по-евтино от всяко обезболяващо средство“, споделя още Somer Sivrioğlu.

Източник: bgtourism.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе