Какво не трябва да оставяме в колата при студено време

Опитните шофьори знаят, че в колата не всичко може да бъде оставено. Забравена чанта на седалката може да бъде учтива покана крадец да разбие прозореца.

Същевременно дебнат и други заплахи. За тях ще поговорим в следващите редове.

YouTube

1. Боя

Ако планирате да боядисвате и вземете кутия с боя на водна или латексова основа, в никакъв случай не я оставяйте в колата през нощта. Компоненти, влизащи в състава на повечето бои, са доста чувствителни към понижаването на температурата.

В студа те се свиват, а на топло стремително се разширяват. Поради това не оставяйте кутия боя в колата, когато навън е зима.

2. Техника

Оставили сте скъпа техника в колата? Да кажем, че е прилежно скрита и крадец няма да я види. Тогава какъв е проблемът?

Повечето съвременни устройства са снабдени с литиево-йонни батерии. Те не се славят с любов към ниските температури!

3. Минерална вода

Смятате, че бутилка с обикновена вода не представлява опасност? При ниски температури водата се превръща в лед. Последният е по-обемен от водата, което може да доведе до спукване на бутилката. Щом температурите се покачат, водата ще изтече.

4. Битова химия

Течност за миене на съдове, стъкла или пък за дезинфекция? Дръжте ги далеч от колата! Почти всички миещи средства съдържат вода. Т.е. влиза в действие изложеното в предната точка.

5. Буркани с консервирана храна

При ниски температури водата в бурканите се видоизменя. През нощта в студената кола ще се наруши херметичността на бурканите и продуктите ще се развалят.

6. Музикални инструменти

Забравили сте китарата в колата? Рискувате музикалният инструмент да излезе от строя по-скоро.

7. Вино, бира и шампанско

Мнозина погрешно смятат, че поради съдържанието на спирт, тези напитки не замръзват. Това не е така. При минус 5-6 градуса виното и бирата замръзват. Течностите увеличават обема си. Всеки може да си представи какво следва.

8. Таблетки

Лекарствата не се взривяват. Поради нарушения температурен режим обаче те губят лечебните си свойства.

9. Яйца

Няма да се взривят, но ще загубят своята здравина. Поради студа черупките стават по-чупливи. Веднъж напукани, микробите попадат във вътрешността на яйцата.

10. Очила

Дори и да са в калъф, не ги оставяйте в колата. Редовното въздействие на ниските температури води до разрушаване на материала, от който са направени.

11. Газирани напитки

Особено ако са в кен!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе