18-годишна саудитка грабна вниманието в социалните мрежи

Върховният комисариат на ООН за бежанците подготвя молбата за убежище на 18-годишната саудитка, избягала от родителите си от страх да не бъде убита.

Процедурата ще отнеме най-много 5 дни. Младата жена привлече вниманието на целия свят, след като се барикадира в хотела си, за да не бъде депортирана, пише BULGARIA ON AIR.

YouTube

Сагата започва тази събота. Рахаф Мохамед ал-Кун каца в Банкок, откъдето смята да лети за Австралия. Тайландските служби обаче ѝ отказват влизане в страната и искат да я върнат в родната ѝ Саудитска Арабия.

За да избегне депортация, вчера девойката се барикадира в хотелската си стая в транзитната зона на летището. И се обърна за помощ през социалните мрежи.

Рахаф твърди, че ако бъде върната при родителите си, те ще я убият. Причината – тя се е отказала от исляма – действие, което в Саудитска Арабия се наказва със смърт. След намесата на ООН късно снощи тайландските власти позволяват на девойката да напусне летището.

Садуитката се надява да може да замине в Канада, САЩ, Великобритания или Австралия. Засега самите държави не са ѝ предложили убежище, защото изчакват да получи бежански статут. От Банкок засега няма да депортират Рахаф.

Днес бащата и братът на момичето са пристигнали в Банкок. Засега близките ѝ не са коментирали обвиненията. Случаят обаче прикова вниманието на милиони.

Десетки в социалните мрежи призоваха правителствата си да предложат убежище на Рахаф. А много млади саудитци аплодират смелостта ѝ и пишат: „Ти ни показа, че можем и заслужаваме да бъдем свободни!“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе