Учени установиха, че птиците освирепяват заради глобалното затопляне

Зоолози от университета в Гронинген, Холандия, установиха, че междувидовата борба между отделни видови птици се засилва заради глобалното затопляне, съобщи Юрик алърт.

Колкото повече се повишават температурите, толкова по-свирепо ще е поведението на отделни видове птици, предаде БТА.

YouTube

Междувидова война засега се води между жалобни мухоловки, които се връщат по-рано от обичайното след сезонна миграция, и големи синигери, на които мухоловките пречат да се чифтосат.

Друга причина, поради която птици започват да воюват помежду си, са източниците на храна.

Учените отбелязват, че битката за „хранителни ресурси“, заради които междувидовата борба непрестанно ще се усилва през следващите десетилетия, може да доведе в най-лошия случай до измиране на отделни видове птици, а в най-добрия – до намаляване на популацията им.

За да опознаят по-добре вариациите в проявите на насилие, учените са проследили смъртните случаи сред мухоловки в Холандия между 2007 г. и 2016 г. Резултатите показали, че през най-смъртоносните години синигери причинили смъртта на 10 на сто от мухоловките. Оказало се, че климатичните промени влияят по различен начин върху двата вида.

Тъй като в Европа зимите станаха по-топли, синигерите започнаха да се чифтосват по-рано. Мухоловките не се приспособиха към тези промени, тъй като прекарват по-голямата част от годината в Африка.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе