От догодина ще имунизират децата срещу варицела

От догодина у нас родителите, които желаят, вече ще могат да имунизират децата си против вируса причинител на варицела. Очаква се през 2020 г. за първи път у нас да започне да се доставя нужната ваксина. Тя няма да е задължителна, но ще стане част от имунизационния календар, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от в. „24 часа”.

„Идеята ни е напролет – през март-април, да започнем промяна в наредбата за имунизациите, така че да я включим в имунизационния календар. Без да има задължителен характер, но родителите, които желаят, да имат достъп до нея. В момента тя не е регистрирана в страната и не се внася. Смятам, че след включването й фирмите доставчици ще проявят интерес, така че от 2020 година да е достъпна”, обясни той.

YouTube

Липсата на ваксина води до постепенно нарастване на броя на болните, стига се до епидемия, преболедува се и когато се родят нови деца, които нямат изграден имунитет, ситуацията се повтаря.

През 2018 г. случаите в страната са били близо 24 000 с над 1000 повече в сравнение с 2017 г., илюстрира той тенденцията към все по-голямо разпространие на заболяването.

По думите му сега се намира в период на растяща заболеваемост, която ще продължи следващите 1-2 години.

Източник: medicalnews.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе