Засега няма полза за въздуха от забраната на дизеловите автомобили в Германия

От май миналата година Хамбург забрани движението на дизеловите автомобили на две оживени улици в града. Седем месеца по-късно няма индикации да е постигнат желания ефект, съобщава германският всекидневник Die Welt.

Ограниченията на движението в Хамбург бяха въведени от 31 май 2018 г. и се отнасят за две улици в центъра на града. Камионите и автобусите, които отговарят на емисионните норми от Евро-1 до Евро-5 не могат да преминават от там. Забраната не се отнася за камиони и автобуси Евро-6. Полицията започва да издава глоби за неспазване на забраната на 20 юни, като всяко нарушение от шофьорите на камиони се санкционира със 75 евро.

YouTube

След 7 месеца настъпи моментът да се обобщи въздействието на ограничението върху качеството на въздуха. Броят на азотните оксиди на Киелер Щрасе, една от основните комуникационни артерии на града, остава същият (44 микрограма на куб. метър), докато замърсяването в Хабих Щрасе през 2018 г. намалява с 5% в сравнение с 2017 г. Въпреки това, стойността от 55 микрограма на куб. метър е все още доста над препоръчителната максимална стойност (40 микрограма). В квартала, в който се намират двете улици с въведеното ограничение за движение на старите дизелови автомобили качеството на въздуха изобщо не се подобрява, а броят на азотните оксиди, въпреки забраната за по-старите дизелови превозни средства, остава на същото ниво.

Източник: kamioni.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе