15 трика на професионалните готвачи

Професионалните готвачи държат повечето си трикове в тайна, като ги преподават само на учениците си.

Но днес тайните се пазят все по-трудно, затова лека-полека стигат и до нас, простосмъртните, пише Bright Side, цитиран от Обекти.

YouTube

 

Представяме ви триковете на професионални готвачи от цял свят, които ще ви помогнат да постигнете качеството на реномираните ресторанти:

1. Перфектната пържола

Не пържете месо, което току-що сте извадили от хладилника. Оставете го да престои час-два готвене, така че да достигне стайна температура. Запържете равномерно и ще получите отличен резултат. Ако искате красива златиста коричка на пържола си, подсушете добре, преди да сложите на огъня.

2. Най-сочното месо

Отнема време, за да запържите пилешкото или свинското правилно и е възможно месото да изсъхне. За да се избегнат това, много европейски готвачи използват прост трик: слагат месото в саламура. Не е трудно да я приготвите: налейте 3 чаши вода, и добавете по четвърт чаша сол и захар. Полейте обилно, така че да покрие месото и оставете купата в хладилник.Времето за осоляване зависи от дебелината на късовете – около час за 1 кг месо. Не го оставяйте повече от 8 часа или по-малко от половин час. Не забравяйте да подсушите преди готвене.

3. Ароматни подправки

За да извлечете естествените аромати и да подобрите вкуса на черния пипер и кимиона, ги хвърлете в тиган на средна температура, докато пуснат аромат. Смелете ги непосредствено преди да поръсите. Откажете се от готовия смлян пипер. Ако ползвате черен пипер на зърна и го смелите на едро, ще получите много по-добър аромат и вкус.

4. Леко и пухкаво тесто

Ако искате да забъркате перфектното тесто, следвайте това просто правило: през нощта извадете маслото и яйцата от хладилника, за да ги оставят да достигнат стайна температура. 

5. Риба с деликатна коричка

Ако искате да изпържите рибата на скара, разнесете малко майонеза върху нея, за да получите вкусна златиста коричка. Размажете тънък слой с четка за сладкиши, след което посолете. Използвайте минималното количество подправки, освен солта. Когато е рибата е готова, напръскайте с лимонов сок.

6. Пържола без олио

Ален Дюкас, един от най-известните готвачи в света, разкри тайната си за перфектните пържоли. Пържола се пържи на една страна, там, където има ивица мазнина. Така мазнината се втечнява, месото се пържи без допълнителна мазнина и получава апетитна коричка. Толкова е просто.

7. Пухкаво картофено пюре

Преди да направите картофите на пюре, трябва да ги изсушите правилно. Просто ги поставете в чист нагрят тиган и изчакайте водата изсъхне. Не оставяйте топлината да ги запържва. Когато картофите са сухи, ще получите най-пухкавото картофено пюре.

8. Отлична крем супа

Преди да направите зеленчукова крем супа, запържете всички зеленчуци поотделно със зехтин. След това добавете малко вода или бульон. Пърженето ще карамелизира захарта в зеленчуците и ще подобри вкуса им. Ястието ще бъде изискано и вкусно. Същият трик може да се приложи и при яхниите.

9. Най-добрите палачинки

Независимо от рецептата, която спазвате, винаги добавяйте 2 супени лъжици сметана към сместа. Работи при всички видове палачинки, като ги прави по-вкусни, пухкави и без пукнатини.

10. Захарта не е само за сладост

Захарта е толкова добра подправка към солените ястия, колкото и солта. Ако готвите с домати или дори с кисели краставички, захарта е задължителна добавка. Тя намалява естествената киселинност и подчертава вкуса.

11. Безупречни пържени яйца

Три неща са нужни за идеалните пържени яйца – дебелостенен тиган, масло и много слаб огън. Загрейте тигана и добавете половин супена лъжица масло. То трябва да се разтопи бавно, да не стига до кипене. Пържете 4-5 минути. Добавете сол и се насладете на идеални пържени яйца.

12. Бистър бульон

Бистрият бульон е основен компонент в много супи, сосове и други ястия. За да направите кристално чист бульон, трябва да готвите пилешното на ниска температура, без да покривате, за най-малко 3 часа. Не го оставете да кипне и отстранете пяната, ако се появи. След като е вряло час и половина, можете да добавите магданоз, целина, моркови и лук.Когато правите бульон от агнешко или говеждо, може леко да запечете кореноплодните зеленчуци, преди да ги добавите към месото. Просто нарежете на половинки и ги поставете в топъл тиган без масло. Пържете, докато се появи кафява коричка и тогава ги добавете към бульона. Този трик ще даде богат вкус на ястието.

13. Хляб с хрупкава коричка 

Ако печете хляб у дома, може да сте се сблъсквали с една трудност: кората е или твърде бледа или прекалено твърда. Можете лесно да разрешите този проблем, като поставите купа с вода във фурната. Парата ще направи магията и ще получите хляб с идеална хрупкава коричка.

14. Как да запържим лука перфектно

Включете на умерен огън, и добавете в нагретия тиган както олио, така и масло. Нарежете лука и запържете с малко сол. Солта прави три чудесни неща: отнема неприятния мирис на лука, помага да омекне по-бързо и да се карамелизира. Ако искате да избегнете потъмняването, използвайте разтопено масло.

15. Не се плашете от чесъна 

Не само вампирите се страхуват от чесъна. Миризмата му може да съсипе всяка бизнес среща или романтична вечеря. Ако има начин да консумирате любимата подправка, без да гоните гаджето надалеч. Вместо нарязан чесън, добавете в ястието само честов сок. Така ще избегнете неприятната миризма и ще се насладите на познатия вкус. 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе