65% от българите редовно ползват интернет

Българите ползват някои опции на Интернет сравнително най-малко в ЕС, показват данни от анализ на Евростат за използването на глобалната мрежа от гражданите в страните на ЕС през 2018 г.

Едва 65 процента от сънародниците ни сърфират редовно в мрежата, при среден показател за ЕС от 85 на сто, като по редовно използване на Интернет сме на последна позиция в ЕС.

Освен това българите използват някои опции на Интернет сравнително най-малко от европейците: например едва 7 на сто от българите ползват мрежата за интернет-банкиране при 54 за ЕС. Сънародниците ни най-малко използват мрежата и за изпращане на имейли – 40 на сто при среден показател за ЕС от 73 процента. Също така 25 на сто от сънародниците ни търсят данни за някаква здравна информация през мрежата при дял за ЕС от 52 на сто. Около 30 на сто от българите слушат музика през Интернет при 50 процента за европейците.

Данните за редовно ползващите интернет българи съвпадат и с данните на НСИ – около 65 от сънародниците ни всеки ден са били в мрежата, като от тях 65 на сто са били мъже и 62 на сто – жени.

Най-висок дял от българите, ползващи редовно Интернет са били с висше образование – около 90 на сто, със средно образование – 65 на сто и с основно или по-ниско образование – 35 на сто.

Най-активни в мрежата са били младите българи на възраст 16-24 години – 92 на сто, а на другия полюс са били възрастните хора у нас /65-74 г./ – едва 18 на сто са ползвали глобалната мрежа през м.г.

Освен това броят на работещите българи, които редовно са ползвали Интернет е бил 90 на сто, докато броят на незаетите лица в мрежата е бил наполовина – 45 на сто.

Шампиони по редовното използване на Интернет са били жителите на Дания – 98 процента от тях. С над 90-процентно всекидневно използване на мрежата се отчитат и жителите на Люксембург, Финландия, Холандия, Германия и Франция.

Освен България, която е на последна позиция в ЕС по редовното използване на Интернет с дял от 65 на сто, в дъното са още страни като Румъния, Гърция и Италия с около 70 на сто ползване на Интернет от жителите им.

Според анализа на Евростат най-активни при използването на отделни опции на Интернет са били жителите на Дания – 94 на сто от тях са ползвали мрежата за изпращане на имейли, 90 на сто са ползвали мрежата за интернет банкиране, други 80 на сто – за социални контакти, 70 на сто от датчаните са провеждали видео разговори през телефоните си.

Най-висок дял на хора, които са търсили здравна информация през мрежата е отчетен в Холандия – 70 процента. Освен това жителите на тази страна са били най-активни и при търсенето на търговска информация за различни стоки и услуги през мрежата – 90 на сто.

Най-активни при слушането на музика през Интернет или гледането на телевизия са били жителите на Финландия – 70 на сто са ползвали тези опции на Интернет.

Използването на Интернет в страните на ЕС значително се увеличава за 5-годишен период – от 70 на сто през 2013 г. – до средно 85 на сто през 2018 г., отчита европейската статистика.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе