Очакваме температурна амплитуда от 33° през Февруари

През тази година се очаква средната месечна температура през февруари у нас да бъде около и над нормата.

В по-голямата част от страната най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 14 и минус 8 градуса, а най-високите температури ще са между 14 и 19 градуса.

Това съобщи синоптикът Марияна Попова от сектора „Метеорологични прогнози“ в Националния институт по метеорология и хидрология, предаде БТА.

Тя прогнозира, че месечната сума на валежите ще бъде около нормата.

Средната месечна температура за февруари в Северна България и по високите полета у нас е от 0 до 2 градуса, в Южна България и по Черноморието – между 2 и 5 градуса, а в планините – между минус 8 и минус 3 градуса.

Средната месечна сума на валежите в равнините е между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планините – между 40 и 70 литра на квадратен метър, а за Рило-Родопския масив и Странджа е от 60 до 100 литра на квадратен метър.

В началото на февруари ще бъде доста по-топло от обичайното, особено през първите дни в Източна България, където ще духа умерен югозападен вятър. Вероятността за валежи до средата на десетдневието ще е малка. През втората половина от периода ще има валежи, в равнинната част от страната предимно от дъжд, в планините – от сняг. Температурите ще се понижават, но ще останат по-високи от средните за месеца.

През второто и третото десетдневие на февруари температурите ще се понижат още и ще се колебаят около средните за месеца. Динамиката на атмосферата ще се запази и времето ще бъде променливо, с чести превалявания. В равнинната част от страната ще има и дъжд, и сняг, но вероятността за трайна снежна покривка е малка, прогнозира Марияна Попова.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе