Рапът стана на 40 години

Когато записаха преди 40 години парчето „Rapper’s Delight“, първия хит в историята на рапа, членовете на бандата „Шугър хил генг“ едва ли са си представяли, че от местна тенденция жанрът ще се превърне в планетарна култура, пише Франс прес.

„Никога не съм предполагал, че явлението ще добие такива размери, доверява Грандмастър Каз, един от авторите на „Rapper’s Delight“. Навремето ни съветваха да загърбим хип-хопа, защото никой не го уважаваше!“.

YouTube

Първият рапърски хит видя бял свят през 1979 година и представи на света новото направление. Тази музика, идваща от „блок партитата“ в нюйоркския квартал Бронкс, бе увековечена във винила на плочите, предаде БТА.

„Това че влезнахме в студиото и записахме парчето беше най-умното нещо, което направихме“, спомня си един от тримата рапъри на бандата „Шугър хил генг“ Мастър Джи. Търговски погледнато, ние бяхме първите в жанра. Все едно, че бяхме стъпили на Луната!“

Парчето на триото се разпродаде в милиони бройки из целия свят . То бе удостоено с рядката чест да влезе в Библиотеката на Конгреса на САЩ. На няколко минути от Капитолия бе открит в началото на тази година музей на хип-хопа. Сред експонатите фигурират подписани с автограф микрофони, плочи, постери и рекламни материали.

В своето начало рапът бе жизнерадостен и третираше предимно лековати теми като купоните, свалките и любовта. Но постепенно чернокожите рапъри наложиха реални теми като бедността в гетата, насилието и дрогата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе