Китайците посрещат Годината на глигана

Китай се готви днес за тържествата по случай настъпването на Годината на земния глиган (известна още като Годината на земната свиня), предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Лунната нова година е най-големият празник в Китай. Стотици милиони хора пътуват в този период, за да го отпразнуват със семействата си. Това е най-голямата годишна миграция на хора в света. Властите очакват, че през 40-те дни около новогодишните празници ще има общо близо 3 милиарда пътувания с кола, влак или самолет.

Вечерта преди настъпването на Китайската нова година семействата се събират на традиционни вечери и гледат специалната новогодишна телевизионна програма. Децата получават червени пликчета с пари за късмет. Празненствата се предполага, че трябва да са шумни, така че могат да се очакват денонощни гърмежи на пиротехнически средства. Китайците правят така, за да подплашат „старото чудовище“ – животното, под знака на което е преминала предходната година. От две години обаче фойерверките са забранени в някои от най-големите центрове, включително Пекин, Шанхай и Тянцзин.

Всеки път Китайската нова година се пада на различна дата заради лунния календар. След като 2018 г. премина под знака на земното куче, утре настъпва Годината на земния глиган. Гадателите предсказват, че през нея ще има забавяне на икономиката, вълнения и природни бедствия.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе