Варна дава над 230 000 лева за имиджово представяне

Повече от 230 хил. лв. ще плати общинската администрация във Варна на седем частни и една държавна медия, за да я представят в положителна светлина в годината на изборите за Европейски парламент и местни органи на властта. Това реши общинският съвет в града на първото си заседание за тази година. Парите са с 80 хил. лв. повече отколкото през миналата година. В същото време те се рвняват на около половината от средствата, които общината е предвидила за опазване на общественото здраве.

Единственото усилие,

YouTube

което част от местните и няколко национални медии трябваше да направят, бе да изпратят до местната администрация писма с остойностено предложение за партньорство. Така редовните кандидати за общинско финансиране и тази година получиха средства от общинския бюджет съответно: „Дарик радио“ – 62 хил. лв., местната медийна група „Черно море“ (свързана със собствениците на „Химимпорт“ и Централна кооперативна банка) – 43.2 хил. лв. , „Радио Варна“ (от веригата на БНР) – 30.7 хил. лв., и в. „Труд“ – 30 хил. лв.

Тази година към сметката си за финансиране на частни медии с публични средства община Варна добави и още три медии.

След всички останали и в последната минута

– на 24 януари т.г. в общинското деловодство е било внесено писмото на „Про нюз България“ (издател на в. „24 часа“), срещу което на медията са отпуснати 29.8 хил. лв.

„Медиа груп 24“ (издател на сайта varna24) е получила 36 хил. лв., електронното издание „Брат.бг“, публикуващо съдържание на български и руски – 7 хил. лв., а сайтът BGtourism, част от групата „Роял комюникейшън“ – 4 хил. лв.

Преди да влязат в общинския съвет, всички предложения са били разгледани в комисиите по култура, младежки дейности и спорт и бюджет и финанси. В нито един от случаите обаче няма протоколиран дебат за

очаквания ефект

от финансирането на база на трафични данни за сайтовете, аудитория на телевизиите и радиостанциите, тираж и читателски профили на печатните издания и т.н.

Според решението на бюджетната комисия към общинския съвет във Варна парите за положителен предизборен имидж на местната администрация ще бъдат взети от тези, предназначени за самия общински съвет, младежки дейности, спорт, подкрепа на местната икономика и др. Срещу субсидията, медиите, които я получават поемат задължението да отразяват „важни събития“ – нещо, което би трябвало да е тяхна обществена роля и присъща функция.

Интересен е фактът, че сумата, с която през тази година Варна ще плаща за положителния си образ онлайн във вестници, радио и телевизия, е равна на близо половината от тази, която местната администрация е определила за

„профилактика, промоция и рехабилитация“

на обществено значими заболявания след възрастните и децата. Общият бюджет по това перо е 516 хил. лв.

Така например според документите, представени за гласуване от общинския съвет, за профилактика на рака на гърдата Варна ще отдели от бюджета си за тази година едва 25 хил. лв. За скрийнинг на предракови състояния на маточната шийка – 18 хил. лв., за профилактика на заболявания на белия дроб 47 хил. лв., а за грижа за деца с диабет и редки ендокринни заболявания – 16 хил. лв., и т.н. Взети поотделно, всяка от тези суми е по-малка от преобладаващата част от субсидиите, които местната власт отново раздаде в напълно непрозрачна процедура – без предварително обявени критерии и без конкурс.

Във финансирането на частни медии със средства от публичния ресурс

Варна е сред първенците в България.

Това показа изследване на „Дневник“, в което преди три години бяха включени десет произволно избрани общини от цялата страна. В класацията, изготвена след обработката на данните, събрани по Закона за достъп до обществена информация, Варна се нареди на 2 място след Бургас.

Документи за купуването на медийно влияние от страна на местната администрация могат да бъдат проследени във всяка една от годините след 2011 г. Това, разбира се, не означава, че подобна практика не е съществувала и преди това. Сумите и броят на „бенефициентите“ обаче растат с всяка изминала година независимо от това коя е политическата сила, която доминира местната власт и особено отчетливо преди избори. Освен това прякото финансиране на базата на „писма с намерения“, „предложения за медийно партньорство“ и т.н. съвсем не са единственият канал за купуване на влияние от страна на местната администрация.

Друга и често много по-голяма част от парите се отпуска с договори за платени публикации – отчети, обяви и поздравления, за никому ненужна реклама на общински дружества монополисти, пари за публичност по проекти, изпълнявани с финансиране от Европейския съюз, и др.

Източник: dnevnik.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе