Представят новата система за следене пътя на горивата

Системата за видеонаблюдение на търговията с горива беше демонстрирана в петък. Чрез камери с висока резолюция държавата ще следи пътя на дизела и бензина от танкерите буквално до резервоарите ни, съобщава NOVA.

В момента всички сигнали за злоупотреби се събират на едно място – специален контрабанден център. Информацията идва от „Морската администрация“, „Граничната полиция“, ДАНС, данъчните и митниците.

YouTube

Не само широката публика, но и политиците имат нужда да знаят повече за движението на петрола от танкера до бензиностанцията. Екипите на ДАНС, БОП, полиция ще работят в изолирано помещение и ще могат да ползват масивите на всяка една друга институция. Всички много работят, но поради липсата на стиковка, не е това ефектът, който искаме”, коментира премиерът Бойко Борисов по време на представянето на системата.

Нейните създатели са категорични, че човешка намеса в нея не може да има. Чрез нея ще се следят всички граници на страната.

Идеята е борбата с контрабандата при горивата да постигне резултати като при цигарите, където, според премиера, незаконната търговия е намаляла от 34 до под 5%.

Очаква се с новоизградения център да се изсветли сивият сектор в търговията с горивата.Камери ще записват движението на кораба, неговото име, географското му положение и какво вози. Информацията ще се пази на специални сървъри„, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров. 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе