“Google Maps” случайно разкри секретни военни обекти

Тайванското правителство се опитва да потуши мащабен скандал, свързан със сигурността на военни обекти на страната, които случайно бяха разкрити от „Гугъл мапс“.

След обновяване на приложението, в което има снимки с изключително висока резолюция, в него могат да се видят секретни ракетни силози и дори типа на ракетите, алармират от Тайпе, предаде БГНЕС.

YouTube

От тайванското министерство на отбраната са изпратили официално искане до „Гугъл“ да замъгли изображенията на секретните военни обекти, които могат да бъдат видени в детайли от „враговете на родината“ и могат да застрашат националната сигурност на страната.

Министърът на отбраната Йен Де-фа заяви, че реално обектът може да бъде преместен, тъй като ракетните установки нямат фиксирана позиция. Информацията беше потвърдена от анонимен военен източник, който подчерта, че вероятни снимките са остарели, тъй като Тайпе често премества отбранителните си съоръжения, за да „ги скрие и да заблуди врага“, съобщава „Рашъ тудей“.

Според властите в Тайван секретната информация всъщност се намира в сградите, които ясно се виждат на снимките. Министър Йен Де-фа обаче беше категоричен, че е сформиран специален екип, който да работи в тясно сътрудничество с „Гугъл“, за да се избегнат подобни инциденти за в бъдеще. По думите му трябва да се преразгледа основно и закона за отбраната, според който разкриването на местоположението на секретни военни обекти се наказва със затвор.

„Гугъл мапс“ разкри случайно тайна ракетна база в Ксиндиан, която е оборудвана с американските зенитно-ракетни установки „Пейтриът“. Приложението беше обновено в сряда с карти на четирите основни големи града в Тайван – Тайпе, Ново Тайпе, Таоюан и Тайчун.

Това не е първият подобен инцидент. През 2016 година Тайпе помоли „Гугъл“ да свали от приложението си снимки, на които се виждаха военни обекти на остров Тайпин в Южнокитайско море.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе