Защо е опасно прекомерното миене на ръцете?

„Прекалено честото измиване на ръцете и използването на мокри кърпи нарушава предпазната бариерата на кожата.“ Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна дерматологът д-р Лили Дикманова. Според нея една от грешките, които правят някои хора, е да предположат, че периодичното измиване на ръцете е благоприятно. По думите ѝ това може да направи кожата податлива на възпаления и различни видове алергии. Тя обясни, че кожата е податлива на проблеми през зимния сезон поради липсата на достатъчно слънчева светлина и ниските температури.

„По-интензивното миене със силни сапуни и измивни гелове, които са широко разпространени в магазините, нарушава бариерата на кожата. С много честото измиване се измива този бариерен липиден слой, който е върху нея, и в резултат на това се нарушава нейната пропускливост. Кожата вече няма тази бариерна функция – защита към въздействието на фактори от околната среда, а просто става по-суха“, обясни д-р Лили Дикманова. Тя препоръча използването на по-щадящи сапуни и гелове за измиване, които не са с прекалено силна химична формула. Според специалиста в риск са хората в професионалните направления, като миячи, камериери, сервитьори и други. По думите ѝ не липсва риск и за хората, които работят в офис.

„Други, които използват много често мокри кърпички да почистват масите, на които работят, или компютрите, както и тези, които страшно много си мият ръцете, за да не се заразят от нещо, също правят дерматити“, поясни д-р Лили Дикманова. Дерматологът посъветва при появата на проблем да се посети лекарски кабинет. По думите ѝ в такива случаи високата чувствителност на кожата, вследствие на премахването на липидния слой, може да се лекува с емулиантни кремове и използването на медицински сапуни след консултация със специалист.

Според нея възпаленията вследствие на професионални вредности са най-честата причина за проблеми с кожата. По думите ѝ някои професии изискват честото миене на ръцете и използването на силни химични препарати, които водят до алергични реакции и възпаления.

„Хора, които се занимават с почистване на офиси, работят в кухни или работата им е свързана с миене на ръце, са изложени на риск от дерматологични проблеми. Всички професии като готвачи, сервитьори, миячи в перално помещение, както и строителните работници и монтьорите също са в по-голям риск от развиването на даден кожен проблем.

„Шофьорите, които са в контакт с масла, и строителните работници, които работят с цимент, лепила, гипсокартони или катран и асфалт, по същия начин много често правят дерматити“, каза още д-р Лили Дикманова. Тя добави, че подобен род кожни раздразнения развиват и заварчиците, които не спазват наредбите са безопасност при работа. „При заварчиците работата без маска може да доведе до сериозен дерматит по лицето“, каза специалистът.

Източник: Actualno.com

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе