Постоянното оплакване вреди на здравето ни

Хора, които постоянно мърморят и се оплакват, изсмукват енергията ни.

Вероятно всеки го е изпитвал на собствен гръб. След среща с някое мрънкало човек се чувства изтощен и изцеден. Според науката обаче да слушаш постоянно нечии оплаквания е не само досадно, но и вредно за здравето. Ефектът се проявява по два начина – активно и пасивно, пише Обекти;

YouTube

Един месец без мрънкане

Едно изследване на Джесика Хълингър, автор на проекта „Стоп на оплакванията“, се занимава с причините за непрекъснатите оплаквания на някои хора и отражението им както върху самите мърморковци, така и върху околните. То проучва и начините, по които човек може да се научи да спре да се вайка. В рамките на експеримента над 1000 участници трябвало цял месец да се въздържат от мрънкане.

Оплакването не е здравословно: активно и пасивно

Хълингър обяснява: „Когато се оплакваме, мозъкът ни произвежда хормони на стреса, които увреждат нервните връзки в участъци, отговорни за разрешаването на проблеми и други когнитивни функции. Същото се случва и когато слушаме оплакванията на други хора.“ Хълингър цитира Тревър Блейк, автор на книгата „Три прости стъпки“: „Най-лесният начин да се изгради приятелство и да се създаде комуникация е като се оплаквате заедно от едно и също нещо“.

Следователно оплакването е призната (макар и с половин уста) и широко разпространена форма на комуникация, която ни предразполага да си излеем душата. Хълингър съветва следното: дистанцирайте се от хора, които постоянно се оплакват, за да се избавите от хроничното им мърморене. Ако самите вие сте склонни непрекъснато да мрънкате, следете поведението си и се опитвайте да преобразувате оплакванията в градивни решения на проблемите. Уловите ли се, че се оплаквате, веднага добавете мислено едно „но…“ с положителен знак, за да се упражните съзнателно на оптимизъм – в името на здравето и спокойствието си.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе