Нежеланите абонаменти, покачващи сметките ни за телефон ще бъдат спрени от съда

© Pixabay.com

Забраняват на мобилните оператори да ни изпращат SMS-и, с които ни абонират за игри и хороскопи, без да искаме.

Върховният административен съд потвърди, че това е нелоялна търговска практика. А с колко може да набъбне сметката ни за телефон от нежеланите съобщения провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”, предава NOVA.

YouTube

Десетки сигнали от потребители, оказали се с абонамент към услуга, за която дори и не подозират, заливат Комисията за защита на потребителите (КЗП) през последните месеци.

Най-често абонатите на мобилните оператори получават съобщение за абонамент за игра, хороскоп или прогноза за времето. А за да спре нежеланата услуга, трябва да се плати такса „отказ”– най-често между 6 и 10 лв. Проверката на контролните органи показва, че условията за абонамент често са неясни и подвеждащи. Най-често потребителите са примамвани с обещания за промоции и безплатни услуги. В повечето случаи въобще и не разбират, че са се съгласили с абонамента. Така, без да усетим, месечната ни сметка набъбва в пъти – или с всеки нов SMS, който изпращаме, или – с дневни или седмични такси, които абонаментът изисква.

От трите телекома обясняват, че абонаментът към въпросните услуги е доброволен и не става по автоматичен път.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе