„Любяща“ съпруга, убила мъжа си, е източвала пенсията му, твърдейки, че е жив

От любяща съпруга Веселина Гинева се превръща в най-големия кошмар за 68-годишния Димитър Миразчиев.

Съдят я за държане в плен, убийство и източване на НОИ.

YouTube

50 свидетели и вещи лица се очаква да бъдат призовани на 26 и 27 март в Бургас, когато започва същинското дело срещу детската учителка Веселина Гинева. 64-годишната педагожка ще отговаря за ужасяващи престъпления, довели до смъртта на бившия ѝ съпруг Димитър Миразчиев, дългогодишен инженер-химик в “Нефтохим”, пише 24 часа.

Прокуратурата е повдигнала срещу Гинева 3 обвинения.

Едното е, че е държала Димитър 15 месеца в плен, заключен в стая със заковани прозорци. Второто е за предумишлено убийство чрез системно недохранване и лишаване от медицински грижи, макар Димитър да е страдал от алкохолизъм, диабет, прекарал и инсулт. Третото обвинение е за действия, с които Веселина е ощетила НОИ с 21 000 лева. Тя продължавала да взема пенсията на Димитър близо 2 години след смъртта му. Казвала, че е жив и е настанен в старчески дом.

Мнозина все още се чудят как от любяща преди години съпруга и прилежна детска учителка с 29 години стаж Веселина се превръща в домашен насилник и става най-големият кошмар за 68-годишния Димитър, с когото имат дъщеря.

Историята, завършила фатално през август 2014 г., можеше да остане неразкрита и до днес, ако не бяха купчина човешки кости и една анонимка.

На 26 февруари 2015 г. работници по чистотата се натъкват на зловещата находка. Близо до Колежа по туризъм в Приморски парк намират разложен труп. Човешките останки са в храстите на 10-ина метра от релсите.

Патоанатоми не откриват видими следи от насилие, а от бедрената кост успяват да извлекат ДНК профил. Направен е сравнителен анализ с профили на изчезнали лица, обявени за издирване, но съвпадение няма.

В същото време Веселина разбира от медиите за открити човешки останки до Колежа по туризъм. Тя е силно притеснена, защото знае чии могат да се окажат. Това я кара да се затвори още повече в себе си, но вече е допуснала фатална грешка. Споделила на своя близка приятелка, че Димитър е покойник, разказала как се отървала от тялото и се похвалила, че още взема пенсията му от 910 лв. всеки месец.

За зла участ на Веселина разговорът бил дочут от съседка. Историята обаче стига в полицията доста по-късно, когато на 7 юни 2016 г. в V РПУ пристига възрастна жена и носи анонимна бележка. Твърди, че я намерила върху пощенските кутии в бл. 2 в кв. “Лазур”, където Веселина живее и където бившият ѝ съпруг Димитър бавно гаснел, заключен в стая със заковани прозорци.

В писмото се разкриват подробности, между които как след смъртта на Димитър Веселина сложила тялото в контейнер и го оставила в Морската градина.

Пред “24 часа” работещи по случая разкриват, че в анонимката имало факти, които съвпадали с находката от жп прелеза, макар че контейнер така и не е открит.

По-късно самата Веселина ще разкаже, че в нощта на 2 август 2014 г. обикаля из Морската градина, бутайки висок контейнер на колела.

В зелената пластмасова кофа е натикала вдървеното тяло на мъртвия си съпруг. Той издъхва няколко часа по-рано в апартамента на Веселина.

Когато пада мракът, вече е решила как да се отърве от трупа и тя излиза от жилището, за да търси подходящ контейнер за тялото. Качва го с асансьора до VIII етаж, а после по същия начин слиза със зловещия товар.

За неин късмет не среща никого и тръгва по улицата, бутайки контейнера. 59-годишната тогава жена влиза в Морската градина и стига чак до моста. Първоначалната ѝ идея била да изхвърли тялото в морето, но стигайки до моста, преценила, че едва ли ще успее да измъкне вдървеното тяло и да го метне през високите перила.

Затова се връща обратно, бутайки контейнера с трупа повече от 2 км. Със странна упоритост и спокойствие учителката стига до другия край на парка. Оставя пластмасовата кофа до прелеза край Колежа по туризъм и се прибира вкъщи.

Потресаващо е, че по-късно по време на разпитите в полицията Веселина определя това зловещо пътешествие като “последната разходка на Димитър”, казват бургаски криминалисти.

След получаването на анонимното писмо и стряскащите съвпадения около откритите човешки останки Веселина е поставена под полицейско наблюдение. Криминалисти и служители от отдел “Издирване” изучават ежедневните маршрути на детската учителка, поведението и навиците ѝ.

Успоредно с това разпитват съседи, бивши нейни колежки и колеги на мъртвия Димитър от нефтозавода. Изплува и стар сигнал от март 2014 г., когато съседи на Веселина и Димитър чуват писъци от жилището и викове за помощ. Тогава адресът е посетен от полицаи, пред които учителката разиграва екшън. Тя се заключва заедно с Димитър в банята и отказва да отвори. Едва след дълги преговори пуска униформените, а те остават шокирани от вида на възрастния мъж – силно измършавял, с голяма открита рана на гърба.

В една от стаите полицаите намират две бележки с почерка на Димитър “Помощ, гладен съм” и “Спасете ме”.

Болният пенсионер веднага е отведен в болница, но скоро излиза оттам, подписвайки декларация. Прибира се в собственото си жилище в кв. “Славейков”, но бившата съпруга го убеждава, че ще се грижи за него в апартамента в кв. “Лазур”, и той се връща при нея.

“Димитър беше възпитан и трудолюбив, но се разболя и накрая нямаше при кого да отиде. Брат му почина и той остана сам. Най-вероятно се е върнал от безизходица при Веселина”, казва дългогодишният колега на жертвата Иван Георгиев.

Познати на бившите съпрузи разказват, че когато дъщеря им пораснала, станала стюардеса и не се задържала много в България. Веселина успяла да заблуди и нея, че баща ѝ е в старчески дом извън Бургас.

Данни от разследването сочат, че подсъдимата държала под ключ Димитър, само на къшей хляб и вода, без никакви лекарства. На два пъти болният пленник упял да пусне бележи за помощ през прозореца, но Веселина го надушила и заковала дограмата.

“Да, той почина на 1 август 2014 г. около обяд”, избухва в плач Веселина след дълги разпити в полицията. Задържана е 22 дни след смъртта му, но първоначално твърди, че Димитър е жив и вероятно е някъде с любовници.

След признанието за смъртта му тя разказва подробно за трудния си живот с инж. Миразчиев.

Става ясно, че двамата са разведени от години, а раздялата дошла по настояване на Димитър. Той имал слабост към чашката и почти всяка вечер пиел с приятели, докато Веселина се грижела за детето. Въпреки трудностите обаче тя не искала развод. И до днес не се признава за виновна.

“Никога не ми е минавала такава мисъл – нито подсъзнателно, нито умишлено, да му причиня вреда. Аз го взех, за да го възстановя, да оздравее”, разказва Гинева пред съда на 26 август 2016 г. Тя прекарва над 2 г. в ареста и в сливенския затвор. Излиза под гаранция от 3000 лв. преди няколко месеца.

Според наблюдаващия прокурор Ангел Георгиев по делото има достатъчно доказателства, уличаващи Гинева в повдигнатите ѝ обвинения. За последното доказателствата са най-солидни – банковите извлечения категорично показват, че Веселина методично е теглела пари от сметката на мъжа си, постъпвали от НОИ.

По време на разпоредителното заседание на 26 февруари защитата на Гинева поиска да бъдат предоставени писмени доказателства от банковия клон в Бургас, от който са извършвани плащания към подсъдимата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе