МВР със съвети към мотористите

С настъпването на пролетта идва и време за старт на мотосезона. Време е да обърнем внимание на безопасността, за да може в края му да няма нито един загинал.

В началото на мотосезон 2019 г. „Пътна полиция“ се обръща с някои препоръки към уязвимите участници в движението по пътищата – мотоциклетисти и мотопедисти.

YouTube

За техническата изправност

– Не прави компромиси с техническата неизправност! При необходимост отложи пътуването до отстраняване на повредата!

– Консултирай се с компетентни специалисти!

За екипировката

При падане от мотоциклет или мотопед и водачът, и спътникът му се удрят в земята, в бордюра, в стълба, в дървото, в стената или в друго превозно средство.

ЗАТОВА:

– Използвай защитна каска!

– Осигури каска и за спътника си!

– Снабди се с подходящо облекло и други протектори!

За правоспособността

Управлението на мотопед или мотоциклет е свързано с навършването на определена възраст и придобиването на правоспособност за съответната категория чрез полагане на изпити. Не се изкушавай да караш моторно превозно средство, ако нямаш свидетелство за управление за съответната категория. Това е административно нарушение, което се наказва по ЗДвП, а ако повториш нарушението – ще ти бъде потърсена наказателна отговорност. Голяма част от пътнотранспортните произшествия с двуколесни МПС са допуснати от неправоспособни водачи.

ЗАТОВА:

– Ако си неправоспособен, информирай се за изискванията за водач на МПС според Закона за движението по пътищата (ЗДвП)!

– Осведоми се за административнонаказателната и за наказателната отговорност, която носиш при нарушения на ЗДвП!

– Управлявай мотопед или мотоциклет само ако си правоспособен водач!

За пътната настилка

Пътната настилка може да е неравна; след зимата – с остатъци от пясък, кал и малки камъчета, особено в края на платното и на завои; след дъжд – хлъзгава и особено опасна. В населените места често се изграждат изпъкнали изкуствени неравности, повдигнати кръстовища и пешеходни пътеки за предпазване на други уязвими участници в движението, каквито са пешеходците.

ЗАТОВА:

– Бъди внимателен на завои и при движение в близост до края на платното!

– Не забрявай да следиш за знаци и маркировка за изкуствени неравности и повдигнати пешеходни пътеки! Когато преминаваш през тях, намали скоростта и бъди внимателен – може да пресича пешеходец!

За скоростта и сигурността

В сравнение с останалите ППС двуколесните МПС са:

– по-нестабилни,

– по-незащитени,

– по-незабележими.

Причините са свързани с балансиране на мотопеда/мотоциклета, ограничеността на предпазните средства, по-малкия им габарит и изкушението за движение с по-висока скорост. Особено опасни са приятелските надпревари и скоростните състезания („гонки”), които не са регламентирани или възникват случайно и внезапно и се провеждат извън обезопасени за целта трасета. Резките промени в скоростта и внезапните спирания, слаломите между превозните средства, атрактивните акробатични демонстрации и емоциално предизвиканите гонки с други МПС може да доведат до непредвидено произшествие и да застрашат и други участници в движението на пътя.

ЗАТОВА:

– Избери уравновесен и неагресивен стил на управление!

– Не нарушавай скоростните режими!

– Не участвай в „гонки“!

– Избери подходяща за условията скорост и спазвай по-голяма дистанция.

– При всички случаи изгради си навик да се пазиш сам на пътя. Не разчитайте другите участници в движението да правят това.

– На мотопеда/мотоциклета си по-трудно забележим от водачите на леки или товарни автомобили особено ако попаднеш в така наречената „мъртва точка“ на огледалата за обратно виждане. Не забравяй, че поради по-малкия габарит на мотопеда/мотоциклета, по-голямата му маневреност и по-високата скорост, с която се движиш, си невидим за останалите.

В населените места най-често възникват катастрофи с уязвимите групи участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни ППС. Бъди изключително внимателен при преминаване покрай:

– спирки на градския транспорт,

– детски площадки и градини,

– училища,

– лечебни заведения,

– паркове и

– при пресичане на кръстовища.

– Не забравяй, че другите участници в движението на пътя не могат правилно да преценят реалната ти скорост и времето, за което ще ги достигнеш.

– Непрекъснато следи движението около себе си с огледалата за обратно виждане.

– Планирай времето си за пътуване на далечни разстояния така, че то да включва периодични почивки.

– Не забравяй при пътуване в сумрак или през нощта да облечеш светлоотразителна жилетка.

– При скоростни нерегламентирани състезания („гонки“) съществува огромен риск от пътен инцидент, в който да пострадаш не само ти, а и случайни минувачи – водачи на превозни средства и пътници в тях или пешеходци.

ЗАТОВА:

– Управлявай МПС само ако си правоспособен!

– Помни, че с мотоциклета или мотопеда си „НЕВИДИМ“!

– Научи се да се пазиш САМ!

– Пазите и другите уязвими участници в движението – пешеходците, и своите спътници!

– Използвай светлоотразителни жилетки и елементи!

– Движи се през пътни участъци, разрешени за управляваната от теб категория превозно срество!

За предимството, маневрите, дистанцията и изпреварването

Стабилността на две колела е по-голяма, когато:

– културата на движение е по-висока;

– има толерантност на пътя;

– е взето правилно решение при маневра или изпреварване при спазване на достатъчно голяма и безопасна дистанция

– си търпелив спрямо превозните средства с предимство

– Преди да извършиш маневра, включиш достатъчно рано мигачите.

– Не се движиш в непосредствена близост до автомобила пред теб.

– Не забравяй, че водачите на автомобили започват маневри завиване наляво или в обратна посока с погрешното убеждение, че приближаващият мотоциклет е достатъчно далече. Други често не поглеждат в огледалата за обратно виждане и дори не забелязват, че отзад ги застига или дори вече ги изпреварва мотоциклет.

– В забранените за изпреварване участъци и при интензивно насрещно движение изпреварването е опасно и за теб, и за останалите.

– Не потегляй веднага след светване на зеления сигнал на светофара. Мотоциклетът ускорява рязко и влиза в опасен конфликт с другите по-бавни участници в движението на пътя. Бъди много предпазлив, не навлизай с висока скорост и не изпреварвай автомобили в зоната на кръстовища.

– Не увеличавайте скоростта с цел да „хванеш” зеления сигнал, който изтича – винаги може да се появи неправилно пресичащ пешеходец или шофьор на автомобил, който бърза да навлезе в кръстовището още на жълт сигнал на светофара.

ЗАТОВА:

– Осигурявай предимство и бъди толерантен!

– Сигнализирай маневрите отрано!

– Избери по-голяма и безопасна дистанция!

– Бъди концентриран при изпреварване!

– Предвиди опасностите на кръстовища!

За отговорността и гражданската позиция

В основата на културата на движение по пътищата са както домашното/семейното възпитание, личният пример на родители и близки, така и обучението в училище, имитирането на чуждото поведение и подражанието на популярни личности. Нетърпимостта към нарушаването на законите, в т.ч. и на правилата за движение на пътя се възпитава и в семейството, и извън дома от цялото общество. Отговорно е поведението, когато всички участват в процеса на възпитание в безопасно поведение на пътя. Важно е да се отчете, че не само пътните полицаи може да въздействат на нарушителите и да контролират тяхното поведение.

Без да подозираш, ти може да се окажеш пример за поведение на по-малки свои близки, познати, съседи и дори непознати подрастващи. Винаги демонстрирай правилно поведение като участник в движението по пътищата. Не допускай юноши и младежи, които са неправоспособни или в явно нетрезво състояние, да управляват твоя или чужд мотопед/мотоциклет или други МПС. Дори да искаш да запазиш добрите си отношения с потенциални нарушители, реши кое е по-ценно за теб – предпазването от евентуален фатален инцидент или създаването на лъжеусещане, че всичко е наред. За предотвратяване на рискови пътувания потърси съдействие от органите на реда („Пътна полиция”), като се обадиш незабавно на телефон 112.

ЗАТОВА:

– Търси съдействие от всички компетентни държавни и местни органи и организации!

– На телефон 112 подай сигнал за предотвратяване на пътни инциденти!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе