НАП отлага преработката на касовите бележки на бензиностанциите

Търговците на горива обаче ще трябва до 30 юни да преработят фискалните си системи.

Националната агенция за приходите предлага срокът за въвеждане на новите касови бележки при покупка на горива да бъде отложен за 1 октомври. Така бензиностанциите ще разполагат с допълнителни шест месеца, за да модифицират софтуера на фискалните си устройства. Новината бе потвърдена пред в. „Сега“ от говорителя на НАП Росен Бъчваров.

YouTube

„Отчели сме рисковете, които съществуват, и необходимото технологично време, в което да се съобразят с новите изисквания – 1 октомври“, обясни Бъчваров.

Решението за отсрочката обаче трябва да бъде взето от финансовия министър Владислав Горанов. Вчера от финансовото министерство нямаше отговор дали ще се съобразят с искането на приходната агенция.

В момента крайният срок за въвеждането на новите изисквания към касовите бележки, издавани от бензиностанциите, е 1 април. От тази дата при покупка на гориво върху бележката трябва да бъдат изписани на отделни редове крайната продажна цена, ДДС, акцизът, цената без тях, както и цената, на която търговецът е купил горивото от своя доставчик. Освен това трябва да има и QR код, който при сканиране да дава информация дали продажбата е отчетена в системата на НАП.

В последните месеци петролният бранш неколкократно предупреждаваше, че срокът, в който трябва да модифицират или подменят касовите си апарати, е прекалено кратък. Промяната в Наредба 18 бе обнародвана на 1 февруари, а от търговците се изискваше да я изпълнят до 31 март. Затова от петролната и газовата асоциация поискаха отсрочка и прогнозираха, че много от малките бензиностанции в провинцията ще бъдат принудени да затворят от 1 април.

Първоначално от НАП твърдяха, че пренастройването на фискалните устройства да печатат QR кодове и допълнителна информация като покупна и продажна цена, ДДС и акциз, не изисква големи инвестиции и повторно изпитване пред Българския институт по метрология, т.е. срокът е напълно реалистичен за изпълнение.

По-големият проблем обаче е, че новите изисквания за касовите бележки са напълно безсмислени. Разбивките на цената не дават информация за печалбата на търговците, какъвто бе замисълът. Предложението за показване на печалбата бе на финансовия министър Владислав Горанов след протестите срещу високите цени на горивата в края на миналата година. Но разликата между продажната и покупната цена показва единствено маржа за търговеца, в който влизат всички направени от него разходи, предупредиха експерти.
Освен това Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри в последния си секторен анализ за петролния бранш проблем в оповестяването на тези цени. Според антимонополната комисия детайлната разбивка за цените в касовите бележки може да доведе до “по-лесна координация на ценовата политика”, т.е. до картелни споразумения. От НАП досега не са коментирали становището на КЗК.

БЕЗ ПРОМЯНА

Без промяна остава крайният срок за изпълнение на друга норма от Наредба 18 – модифицирането на единните системи с фискална памет (EСФП) и фискалните устройства на бензиностанциите. Срокът е 30 юни. Бензиностанциите, също както останалите търговци, трябва да преработят системите си за продажба, така че да не се допуска манипулиране на данните и укриване на обороти.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе