Емилия Кларк е претърпяла 2 мозъчни операции докато е снимала „Игра на Тронове“

„Точно когато всичките ми детски мечти сякаш се бяха сбъднали, почти загубих разсъдъка си“. Така започва есето на Емилия Кларк “Битката за живота ми” за списание New Yorker.

В него актрисата, която познаваме най-вече с ролята ѝ на Денерис Таргариен в “Игра на тронове“, споделя, че осем години е пазела в тайна своето здравословно състояние. И за пръв път признава, че откакто се снима в култовата поредица на HBO, е претърпяла две животозастрашаващи аневризми и две операции на мозъка.

YouTube

Мозъчната аневризма e балонообразно разширение на мозъчен кръвоносен съд, чието спукване може да доведе до фатален изход. Признанията на Кларк за заболяването излизат три седмици преди последния осми сезон на сериала, който започва на 15 април.

Актрисата претърпява първата си аневризма на мозъка и животоспасяваща операция малко след приключването на снимките на първия сезон на „Игра на тронове“ – през 2011 г. Тогава тя е на 24 години. Втората аневризма е след третия сезон през 2013 г.

След първата операция получава афазия – състояние след мозъчна травма, при което възникват речеви проблеми. „Гледайки към бъдещето, не виждах смисъл да живея“, казва по този повод тя. „Аз съм актриса – трябва да знам репликите си наизуст. А дори не помнех името си“, добавя Кларк и разказва как след операцията една сестра я попитала как се казва. Но вместо да каже името си, актрисата започва да говори „глупости“, изпадайки в паника.

Преди снимките на втория сезон от поредицата Кларк често се чувства замаяна и отпаднала. „Стоейки в един хотел в Лондон по време на дълги пресконференции, си мислех, че не мога да продължа да мисля или да дишам, още по-малко да се опитвам да бъда приветлива. Между интервютата приемах морфин.“, спомня си Кларк. А още след първия снимачен ден на Сезон 2 в Дубровник се срива от изтощение. „Не губех ритъм на снимачната площадка, но ми костваше страшна борба. Сезон 2 беше най-лошият ми. Не знаех какво прави Денерис. Ако трябва да бъда честна, всеки ден, всяка минута си мислех, че ще умра.“

През 2013 г. претърпява по-сложна операция с отваряне на черепа и прекарва един месец в болница. Тогава се опитва да преодолее паническите атаки и отчаянието си. „Научена съм никога да не казвам „Не е честно“; да помня, че винаги има някой, който е по-зле от теб. Но, преминавайки през това за втори път, загубих всякаква надежда.“

„Оцелях“, пише в края на есето си актрисата и споделя, че е в напълно добро здраве сега. Извън професията си, тя се е отдала на своето благотворително начинание „SameYou“, чиято цел е да подпомага хора, преживели мозъчна травма и инсулт.

„Толкова съм щастлива да видя края на „Троновете“ и началото на това, което следва след тази приказка“, завършва тя.

Емилия Кларк не за първи път прави разтърсващи признания. През 2017 г. тя каза в интервю за списание Rolling Stone, че много често е единствената жена на снимачната площадка и по правило нейните реплики са по-малко от тези на мъжете.

„Може да звучи наивно, но на мен ми се струва, че сякаш се сблъскваме с расизма от миналото, но под друга форма!“, каза Кларк. И заяви, че днес все още е важно образите на силни жени, като този на героинята ѝ Денерис Таргариен, да бъдат пресъздавани на екрана.

Източник: maikomila.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе