Как да разберем дали имаме високо или ниско кръвно

Както високото, така и ниското кръвно налягане би могло да доведе до сериозни здравословни проблеми не само при възрастните хора, но и при много млади.

Натовареното ежедневие, което ни съпътства съдейства за появяването на редица проблеми при голямата част от младежта, пише Ezine.bg.

YouTube

Прекалено многото стрес и напрежение се отразява пагубно на физическото и психическото ни здраве.

Как да разберем дали имаме ниско или високо кръвно, и какви действия да предприемем според състоянието си.

Ниското кръвно налягане се среща по-често от високото. То се наблюдава най-вече при жените. Би могло да бъде наследствено – от майка на дъщеря. Често се пренебрегва и самолекува, тъй като не причинява толкова сериозни нарушения. Разбира се, ниското кръвно може да бъде вследствие на някаква болест, но при по-младата част от населението, би могло да се дължи на липса на течности, сол или нещо сладко.

Симптомите на ниското кръвно налягане биха могли да бъдат: честа физическа умора, липса на енергия, непрестанна нужда от сън, световъртеж, нарушена концентрация, чувство на безсилие, депресивни състояния, апатия, бледост, трудно събуждане сутрин, лесно изморяване, студени крайници.

Ниското кръвно означава, че до мозъка не достига достатъчно кръв. Симптомите могат да се появяват при излагане на силна слънчева светлина. Световъртежът и припадъците също са част от тях. Те се предхождат от силно сърцебиене, главоболие, изтръпване на крайниците.

Високото кръвно налягане може да ви споходи на всеки етап от живота. То се наблюдава при хора, които страдат от затлъстяване или имат излишни килограми. Може да бъде вследствие на прекалена консумация на сол, мазнини, тютюн, алкохол, както и при силен стрес. Високото кръвно налягане изисква особено внимание, понеже би могло да доведе до сериозни проблеми със сърдечно-съдовата система, както и да засегне зрението. По-характерно е за мъжете.

Симптомите на високо кръвно налягане са проблеми със съня, ставане често през нощта, сънуване на кошмари, шум в ушите. Силното главоболие и световъртежът са също характерни негови симптоми, дължащи се на силен стрес и напрежение. Важно е да потърсите лекарска помощ при болка или стягане в гърдите или усещане за задушаване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе